Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-13 13:53:00

Nem dőlt még el, mikor indulnak újra a BKV hajói a Dunán

A közlekedési vállalat elrendelte a személyszállító hajóinak a biztonsági felülvizsgálatát.

Nem dőlt még el, mikor indulnak újra a BKV hajói a Dunán
Fotó: MTI

Nincsenek biztonságtechnikai problémák a BKV Zrt. flottájához tartozó hajókon- jelentette ki az ATV Híradójának adott interjúban Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója.
 
Beszámolt róla, hogy a hajók üzemeltetése ki van adva alvállalkozóknak, ők a felelősek a műszaki állapotokért, valamint a hatóságok végzik bizonyos időközönként a műszaki felülvizsgálatot a hajókon. Bolla közölte, hogy a Hableány tragédiáját követően döntöttek úgy, hogy az összes hajójukon elrendelik és maguk is elvégzik a biztonságtechnikai ellenőrzést, bár a Hableány nem az ő flottájukba tartozott, de van a BKV-nak is hasonló járműve.
 
Ez az ellenőrzés az elnök-vezérigazgató közlése szerint a mentőfelszerelések állapotára, tűzjelző rendszerek állapotára, tűzoltó-készülékek meglétére, vagy például a kormányrendszer működésére terjednek ki. Kijelentette: ezeket mind-mind ellenőrizték és rendben találták.
 
Kérdésre válaszolva Bolla Tibor elmondta, 7 db egymotoros hajója van még a vállalatnak, melyeknek az a veszélye fennáll, hogy ha a motorja leáll, a hajó nehezen kormányozható és sodródhat a vizen. Elmondta, valóban van egy olyan trend az európai nagyvárosokban, hogy elkezdték leváltani a kétmotoros hajókra ezeket, de mivel évtizedekig közlekedtek ezek is a Dunán, az elnök-vezérigazgató szerint nem lehet azt mondani, hogy senki ne szálljon fel egymotoros hajóra, mert az ne mbiztonságos.
 
Bolla úgy vélte, a BKV flottája a hajók tekintetében nem rendkívül öreg, hanem átlagos életkort képvisel.

„Nagyon sok hajó ilyen életkort képvisel a Dunán”- jegyezte meg a közlekedési vállalat vezetője, aki szerint az sem mondható, hogy korszerűtlenül elavultak lennének a hajóik.
 


Úgy vélekedett, hogy feltehetően nem azért következett be a Hableány balesete, mert a hajó öreg volt, „hanem egészen más okokból”. „Azért mert, öreg, nem jelenti azt feltétlen, hogy nem biztonságos”- jelentette ki a hajókkal kapcsolatban az elnök-vezérigazgató, aki szerint hajóik minden biztonsági szempontnak megfelelnek.
 
Arra a kérdésre, hogy a BKV menetrend szerinti hajói mikor közlekednek újra a Dunán, úgy válaszolt: ez közös döntés lesz a BKK Zrt.-vel. „A mi felülvizsgálatunkat megvártuk, ez alapján a hajók mindenféle szabálynak megfelelnek”- szögezte le Bolla Tibor, hozzátéve, hogy egyelőre várnak még egy darabig, hiszen még csak most emelték ki a Hableány roncsát. „Indulni fognak a hajók, de ebben még nincs döntés, hogy mikor”- jegyezte meg végül.


 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink