Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-13 12:27:00

Berobbant a nyár: trópusi éjszakák keseríthetik meg a magyarok álmát

Nem jellemző, hogy ilyen korai hőhullám törjön rá Magyarországra, ma estétől már trópusi éjszakák várhatóak – többek között erről beszélt a meteogyógyász az ATV Start című műsorban. Pintér Ferenc azt is elmondta, mire kell figyelni a klímahasználatnál, illetve, hogy ebben a rekkenő hőségben érdemes kerülni a cukros italokat is.

Berobbant a nyár: trópusi éjszakák keseríthetik meg a magyarok álmát

„Ez egy roppan veszélyes hőhullám” –mondta a meteogyógyász az ATV Start című műsorban azzal kapcsolatban, hogy pár napja gyakorlatilag berobbant a nyár. A veszélyességét az is fokozza Pintér Ferenc szerint, hogy a nagy meleg váratlanul érkezett, amire még nem volt senki felkészülve. A berobbanás megszokását ráadásul tovább nehezíti, hogy elmaradt a fokozatosság és éppen emiatt „erőteljesebben fejti ki hatását” a hőhullám.

A szakember figyelmeztetett: a helyzet egészen szombatig fokozódik, nem csak a nappali hőmérsékletek emelkednek tovább, de csütörtök estétől már trópusi éjszakákra kell számítani. Vujity Tvrtko közben megjegyezte a szakembernek, hogy megfogadta korábbi tanácsát, miszerint zuhanyzással is le lehet hűteni a testet, és mint mondta, jobban is aludt ettől az este.

Pintér közben arról is beszélt, hogy nem az egyszeri, nagyobb hőterhelés, hanem a folyamatos hőterhelés jelent problémát, ami „kimeríti a szervezetet”. Kérdésre válaszolva azt is elárulta, hogy a klímaberendezéssel kapcsolatban nem lehet ideális hőmérsékletről beszélni.

Mint mondta, ha a kinti hőmérséklettől 7-8 fokkal visszük lejjebb a benti klímaberendezést, az általában még nem okoz egészségügyi problémát.

Persze, az is fontos, hogy miképpen lépünk be a lehűtött helyiségbe: felmelegedett testtel, izzadtan ugyanis veszélyesebb.

A meteogyógyász megjegyezte, hogy a jelenlegi hőmérsékleti tartománynak kevés jótékony hatása van, ebben ugyanis még az egészséges szervezet sem érzi jól magát. Hogy ki hogyan viseli a hőhullámot, abban is óriási különbségek vannak szerinte, amely kortól, nemtől és egészségügyi állapottól függően széles skálán mozog. Pintér Ferenc megemlítette, korai a jelenlegi felmelegedés, főleg, hogy ez egy hideg periódust követett.

A szakember szerint minden olyan italt kerülni kell, amely felpörgeti a szervezetet és egyúttal a belső hőt termeli, de a magas kalóriatartalmú és nehezen emészthető ételek fogyasztásától is eltekintene.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink