Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-12 17:07:00

Palkovicsék közleményben reagáltak Lovász sajtótájékoztatójára

Több kutatás legyen, mely hatékonyan segíti a magyar gazdaságot, több szabadalomra, találmányra van szükség, ez az akadémiai kutatás-fejlesztés átalakításáról szóló törvényjavaslat célja - tudatta a Palkovics László által vezetett ITM. Közleményükben hangsúlyozzák, egy éven át keresték a kompromisszumos megoldást az MTA-val.

Palkovicsék közleményben reagáltak Lovász sajtótájékoztatójára

Az Országgyűlés előtt lévő, a hazai kutatás-fejlesztés és innováció intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosítási javaslat elsődleges célja, hogy több kutatás legyen, amely hatékonyan segíti a magyar gazdaságot. Minden kutatásra fordított állami támogatásnak kézzelfoghatóan meg kell térülnie a magyar gazdaság, a magyar társadalom számára - ezt írta közleményében az ITM, mellyel valószínüleg Lovász László MTA-elnök mai, drámai sajtótájékoztatójára reagáltak. 

A közleményben hangsúlyozzák: több magyar szabadalomra, találmányra van szükség, ami a magyar gazdaságot erősítheti. A jelenlegi rendszer nem hatékony, Magyarország lemaradásban van, ezért mind az intézményrendszert, mind a pénzügyi finanszírozást meg kell erősíteni. A 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal tovább növeljük a kutatás-fejlesztés és innováció támogatását, megteremtjük az egységes, teljesítményalapú forráselosztás feltételeit.

Az eddigi széttagoltság megszüntetésével megvalósul a kutatás-fejlesztés és innováció egységes szerkezetű, teljesítményalapú finanszírozása.

A változásokkal a kutatóintézeti hálózat autonómiája nő, hiszen közvetlenül a Parlament, és nem egy választott tagokból álló köztestület alá kerülnek - emeli ki a közlemény. 

A kutatóhálózatot egy kétharmad részben a tudomány művelőiből álló, a minőségért személyükben felelősséget vállaló testület irányítja - reagálnak arra a Lovász László által hangoztatott aggályra, hogy a kutatók képviselete nem került be a kutatóhálózat irányító testületében.

Javulhat a kutatók és kutatóintézetek által benyújtott és nyertes hazai és uniós pályázatok aránya is. 

A kormány az átalakítás részeként egy éven át tárgyalt a kompromisszumos megoldás kialakítása érdekében az Akadémia vezetésével, eredménytelenül, holott meggyőződésünk, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedése céljából biztosított többletforrás és annak hatékonyabb, teljesítményalapú felhasználása a hazai kutatók érdekeit és eredményeik jobb hasznosulását szolgálja - írják Palkovicsék a közleményükben.

További belföldi híreink