Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-12 10:59:00

Ők építhetnek új pártot az LMP romjain

Jelenlegi és volt parlamenti képviselő, illetve önkormányzati képviselők is harcba szállhatnak az LMP társelnöki pozícióiért – értesült az atv.hu. Az új elnökség célja – többek között – az lehet, hogy „reboot”-olja a május végén lejtmenetet vett pártot.

Ők építhetnek új pártot az LMP romjain
Csárdi Antal

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk az LMP július 6-án választja meg új vezetőit, miután a május végi európai parlamenti választáson a párt gyakorlatilag összeomlott. Az elsősorban zöld értékeket képviselő szervezet akkor a szavazatok 2,18%-át szerezte meg, amivel amellett, hogy képviselet nélkül maradtak az európai döntéshozatal színterén, még az alig egy éve alakult új szélsőjobboldali pártot, a Mi hazánkat, és a hazai viccpártot, a Kétfarkú Kutya Pártot is alulmúlta a párt.

Az atv.hu most arról értesült – két egymástól független forrásból is –, hogy a férfi társelnöki pozíciót három jelölt célozza meg, akik közt nem szerepel az ex-elnök, Keresztes László Lóránt. A volt elnökségből viszont megcélozza azt – de legalábbis a neve felmerült – Kendernay János, továbbá Ferenczi István, aki jelenleg a kispesti képviselő-testület tagja, illetve talán az egyetlen, a szélesebb közvélemény által is ismert politikus és jelenleg is parlamenti képviselő Csárdi Antal. Egy ideig még Kanász-Nagy Máté neve is felmerül, aki a főtitkári tisztséget töltötte be, információnk szerint ugyanakkor ő továbbra is ennek a pozíciónak a várományosa.

A női vonal bár bizonytalanabb, de kettő nevet itt is megemlítettek. Az egyik az a Hajdu Mária, aki szintén elnökségi tag, mindamellett, hogy 2014 óta a Hegyvidéki Önkormányzat képviselőjeként tevékenykedik, a másik pedig Lengyel Szilvia, aki 2012 és 2014 között már szintén belekóstolhatott a nagypolitikába, mint országgyűlési képviselő.

A lehetséges jelöltek köre egyébként bővülhet, egészen június 27-ig, amikor a jelöltek elfogadják jelöléseiket, és ami után a belső fórumot használják majd fel arra, hogy meggyőzzék a párt tagjait, miért is ők lennének a legalkalmasabb jelöltek a vezetésre. A társelnöki tisztség betöltéséhez a párttagok 10 százalékának támogatását kell elnyerni, csakúgy, mint a főtitkári pozícióba kerüléshez. Egyik informátorunk szerint a következő elnökség feladata az lesz, hogy tulajdonképpen „reboot”-olja a pártot, éppen ezért rövidebb időre adna mandátumot, amíg ez sikerrel hajtják végre.

Ajánlom

További belföldi híreink