Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-12 15:27:00

Novák: Merkel nem jelzett olyat, hogy bizottsági elnöki pozícióra vágyna

Merkel a maga részéről a politikai karrierjét Németországban képzeli el. Nem jelzett olyan ambíciót, hogy bizottsági elnöki pozícióra vágyna - reagált az atv.hu-nak Novák Katalin arra, hogy Macron támogatná Merkelt az EB elnökének. Kormányzati forrásaink szerint Macron a megrendült csúcsjelölti rendszer maradékát veri szét. “És igaza van!”- teszik hozzá.

Novák: Merkel nem jelzett olyat, hogy bizottsági elnöki pozícióra vágyna

“Sok mindent eldöntenek a németek és a franciák közösen Európában, de gondolom, ez elsősorban azért azon is múlik, hogy a kancellár asszonynak milyen elképzelései vannak. Az ő állítása szerint ezek elsősorban Németországra vonatkoznak” - így reagált Novák Katalin államtitkár, a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke az atv.hu-nak arra, hogy Macron francia elnök az RTS svájci közszolgálati tévében kedd este sugárzott interjújában azt mondta:  támogatná Angela Merkel német kancellár megválasztását az Európai Bizottság elnökének, amennyiben neki ilyen szándékai lennének, bár kétségét fejezte ki ezzel kapcsolatban. Macron ezzel összefüggésben azt mondta, hogy az uniós intézményekben erős személyiségre van szükség, aki hiteles, és megvannak azok a képességei, melyek alkalmassá teszik a poszt betöltésére.

Kérdésünkre Novák Katalin azt mondta: úgy látom Macron elnöknek a megnyilatkozásaiból, hogy ő alapvetően a “Spitzenkandidat”, a csúcsjelölti rendszert nem támogatja. Ez egy fontos lépés a részéről, hogy azt nyilatkoztatta, hogy ő a csúcsjelölti rendszerrel nem ért egyet. Mi a részünkről elmondtuk már a véleményünket a jelenlegi csúcsjelöltekkel kapcsolatban.

Azt viszont Merkel kancellár részéről hallottuk már többször, hogy ő a saját politikai karrierjét ha valahol, akkor a jövőben is Németországban képzeli el. Tehát ő maga nem jelzett olyan ambíciót, hogy bármilyen, akár bizottsági elnöki, vagy más európai intézményi pozícióra vágyna.

Van min aggódni Németországban is?

Közbevetésünkre, hogy a nagyszebeni informális uniós csúcson a kiszivárgott hírek szerint V4-es miniszterelnökök tettek egy olyan utalást Angela Merkelnek, hogy ha szeretne az Európai Tanács elnöke lenni, támogatnák, de arra is nemleges volt a reakciója, Novák Katalin azt mondta: egyelőre minden európai uniós tisztséggel kapcsolatban határozottan azt jelentette ki, hogy neki ilyen ambíciói nincsenek. Angela Merkelt Németországnak a jelene és jövője foglalkoztatja. “Látva a jelenlegi németországi belpolitikai krízist, az ottani koalíciós válságot akár, az SPD-nek, a német baloldali kormányzópártnak a jelenlegi krízishelyzetét, most van is min aggódni Németországban” - jegyezte meg az államtitkár.

“Macronnak igaza van!”

Más kormányzati források úgy értékelték Macron nyilatkozatát, hogy részéről a cél, hogy “a már eleve megrendült csúcsjelölti rendszer maradékát is szétverje. És igaza van!” - fogalmazott magas rangú forrásunk, aki szerint “az a felvetés logikailag sem életszerü, hogy a volt német kancellár, aki a “Big Fourban” benne van mint német kancellár ( a világ négy legbefolyásosabb politikusa ) utána egy bürokratikus uniós szervezet élére kerüljön, ahol 27 tagországgal kelljen akár technikai egyeztetéseket folytatnia.

E forrásunk szerint “bármi megtörténhet persze”, Merkel is meggondolhatja magát, de  mint mondta, erre csekély esélyt lát.

Egy másik, az uniós és a brüsszeli folyamatokat közelről ismerő kormányzati szereplő szerint francia vezető politikusok már több éve mondogatják, hogy “Merkel lenne a megoldás”, azaz nem új a felvetés.

Taktikai játék?

Az kérdés azonban, hogy Macron részéről Merkel nevének a bedobása egy televíziós interjúban egy “taktikai játék”-e. Hiszen a francia elnök azonnal hozzá is tette, hogy Merkel nem ambícionálja Juncker székét.

Egy másik kormányközeli forrásunk arra helyezte a hangsúlyt, hogy azzal, hogy Macron felsorolta az elvárásokat, hogy milyennek kellene lennie egy Európai Bizottsági elnöknek - erős személyiségnek, hitelesnek, erős képességei legyenek, amelyek alkalmassá teszik az uniós poszt betöltésére - “lényegében azt is kimondta, hogy Weber nem ilyen, hanem sulytalan, azaz alkalmatlan Juncker utódjának. Forrásunk megfogalmazása szerint “Junckerrel szemben igen erős érvei vannak”, de “azért mégiscsak volt vezetői tapasztalata, pénzügyminiszter és miniszterelnök volt, akkor is, ha egy kis államé, Luxemburgé”. Ellenben Webernek nincs vezetési gyakorlata, forrásunk még arra sem venne mérget, hogy végül az Európai Parlament elnöke lesz.

Barnier? “Van esélye”

Forrásaink szerint Michel Barnier Macron mostani nyilatkozata ellenére is esélyes Juncker utódjának, Trócsányi László számára “kifejezetten üdvös lenne”, ha megválasztanák a Bizottság elnökének, mert nem csak a személyes nexusuk jó, hanem mind a ketten “szakmai vonalon” vannak. Trócsányi László szakmai vonatkozásban mondhatni a “legszakmaibb”, legfelkészültebb uniós biztos-jelölt - állította forrásunk, szerinte az nem lehet érv ellene, hogy “Orbán minisztere volt”.

Barnier-vel szemben a szociáldemokraták csúcsjelöltje, Timmermans “brutálisan” politikus. De ha Macron forgatókönyve győzedelmeskedik - a V4-ekkel összhangban - akkor a csúcsjelöltekből, sem Weberből, sem Timmermansból nem lesz Európai Bizottsági elnök.

Ajánlom

További belföldi híreink