Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-13 05:10:00

Totális káosz tört ki Hongkongban

A tüntetők ismételten elfoglalták a város egy részét.

Szerdán reggel több ezer, majd több tízezer fiatal tüntető vette körül a városi kormány – jogalkotási tanácsnak nevezett– központját ezzel blokkolva az utakat és megakadályozva a törvényhozók munkáját.

A törvényhozóknak meg kellett volna kezdeniük a Kínával kötött, rendkívül ellentmondásos kiadatási törvényjavaslat második olvasatát. Vasárnap azonban több mint egymillióan tiltakoztak a törvényjavaslat ellen, amelyet üzleti csoportok, emberi jogi civil szervezetek és a nemzetközi közösség is erősen bírált.

A hatalmas részvételi arány és a társadalomban kialakult széles körű ellenállás ellenére, úgy tűnt, hogy a törvényjavaslatot nem tudják leállítani. Tiltakozásokat vártak ugyan, de hatékony blokkoló taktikák megnyilvánulására kevésbé számítottak.

A legtöbb tizenéves vagy a húszas évei elején járó fiatal tüntetőnek más ötletei is voltak. Délre a tiltakozás átalakult a 2014-es esernyőmozgalom újragondolt változatává.

Nem volt világos, hogy a tüntetők hogyan törhetnének ki, ha egyáltalán kitörhetnének a hatalmas rendőri jelenlét közepette kialakult patthelyzetetből.

A rendőrség azonban magának a jogalkotási tanács komplexuma bejáratainak blokkolására összpontosított, vagy pedig nem rendelkezett a szükséges erőforrásokkal, illetve nem számított arra, hogy tüntetők tízezreinek utakra áramlását kell megakadályoznia.

Kevesebb, mint 10 perc alatt két főutat lezártak a forgalom előtt. A rendőrség visszaszorításukra tett próbálkozásai sikertelenek voltak. A tüntetők nagy barikádokat állítottak fel a kerítésen, és kábelkötegekkel, valamint kihúzott ernyőkkel megerősítették állásaikat.

A főút mentén, amely most forgalommentes gyalogos terület, tényleg úgy lehetett érezni, hogy visszatért az esernyőmozgalom.

atv.hu / CNN

További belföldi híreink