Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-12 17:28:00

Gyurcsány elárulta, hogyan lett Kálmán Olga a jelöltjük

A csütörtökön megjelenő friss Magyar Narancsban hosszú interjút olvashatnak Gyurcsány Ferenccel, akivel Kálmán Olga főpolgármester-jelölti bejelentkezése után egy nappal ült le a lap beszélgetni.

Gyurcsány elárulta, hogyan lett Kálmán Olga a jelöltjük

Gyurcsány elárult a lapnak, hogyan került Kálmán Olga „célkeresztbe”, és hogy a DK elnöke mit tett volna a patkányozos ügyben.

„Gyurcsány Ferenc: Tudja, a tavalyi választás eredménye mélyen érintett. Egy időre vissza is vonultam, gondolkodtam, mi a csuda lehet ez, hogyan lehet ez ellen mégis tenni. És arra jöttem rá, hogy új szereplők kellenek, miután a teljes magyar társadalomban merül fel a mélyülő elégedetlenség a hagyományos erőkkel szemben. Ott a példa, Márki-Zay Péter, aki Lázár János városában nyert. Tavaly nyár óta visszatérően beszélek sok emberrel, hogy vállaljanak szerepet. Nincs mese, itt frissíteni kell. Klárával is sokat beszéltem, ennek tudjuk a végeredményét. És jó néhányszor beszéltem Kálmán Olgával, miután megszűnt a tévés műsora. És az Olga mindig elutasított. Mindig. Hozzáteszem, így voltak ezzel a legtöbben. Amikor viszont az EP-választás éjszakáján beszéltünk, éreztem, hogy ez már egy más tónus. Volt egy impulzusom, de nem volt terv!

MN: Hogyhogy beszéltek azon az éjjelen?

GYF: Ön még nem volt pozitív meglepetést okozó párt elnöke, ezért nem tudja elképzelni, hány sms van ilyenkor. Dőlnek. Ez a normális. Egy csomóról azt sem tudom, kicsoda. Egy csomóról tudom, néhányat visszahívok. Kálmán Olga benne volt abban az ötben-tízben, akivel váltottam pár szót akkor, és megmaradt bennem, hogy egy nyitottabb hanggal beszéltem. Amikor múlt pénteken láttam, tennem kell egy kísérletet arra, hogy saját jelöltet állítsunk, ő volt az egyik, akit felhívtam.

MN: Többekkel próbálkozott?

GYF: Kettővel.

MN: A másik nemet mondott?

GYF: Mindketten igent mondtak. Olgát tartottam jobbnak.

(...)

MN: Mi történik, ha a híres patkányozást nem MSZP-s, hanem egy DK-s politikus követi el? Maradhatna a pártban?

GYF: Két dolgot tettem volna. A szocialista pártnak azt kellett volna mondania aznap, hogy ez egy vérlázító mondat, elfogadhatatlan. Kettő. A kollégánkat emiatt felfüggesztjük, most nem szerepel jó darabig. Aztán lemegy az EP-választás, mindenki kicsit megnyugszik, és megbeszéljük, mi legyen. Dönteni kell, hogy lehet-e innen még folytatni egy hosszú ideig tartó háttérben maradással, vagy el kell hagynia a politikát. Ezt tettem volna. Nálunk ebből nem is lett volna különösebb vita, azt hiszem.”

Ajánlom

További belföldi híreink