Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-12 13:03:00

A kormányszóvivő az MTA-átalakításról: Jó törvényjavaslat, nincs ok a visszavonásra

“Ez egy jó törvényjavaslat, a módosítás azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon a kutatás-feljesztés hatékonyabb és jobb legyen” - nyilatkozta az atv.hunak Hollik István kormányszóvivő az MTA-törvény módosításáról, amit az akadémikusok és az ellenzék heves tiltakozása ellenére is elkezd ma tárgyalni a parlament.

A kormányszóvivő az MTA-átalakításról: Jó törvényjavaslat, nincs ok a visszavonásra

Nem lát semmilyen okot a kormányszóvivő a Palkovics László által jegyzett akadémiai törvényjavaslat visszavonására. Hollik István azt mondta munkatársunk kérdésére: “ez egy jó törvényjavaslat, a módosítás azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon a kutatás-feljesztés hatékonyabb és jobb legyen”. A kormányszóvivő szerint ez a társadalmi elvárás is. Mindennek ez a törvény eleget tesz. Hollik István emlékeztetett arra is, hogy az ITM és az Akadémia között hosszú egyeztetési folyamat volt, “idáig egyeztettünk”. Másrészt 32 milliárd forinttal több lesz jövőre a kutatásfejlesztésre, amit hatékonyabban lehet majd felhasználni - tette hozzá.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője kérdésünkre, hogy lát-e okot arra, hogy visszavonják az akadémiai törvénymódosító javaslatot, annyit válaszolt: “még előttünk áll a parlamenti vita”.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője kérdésünkre annyit mondott: a beterjesztett törvényjavaslat biztosítja a kutatás szabadságát, ezért ő nem lát semmilyen okot annak a visszavonására.

A kormánypárti politikusokat azért kérdeztük, mert az akadémikusok a lehető leghevesebben tiltakoznak az MTA kutatóhálózatának a kiszervezése ellen. Lovász László MTA-elnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart. Az Országgyülés pedig ma délután kezdi meg a Palkovics László által jegyzett akadémiai törvénymódosítás tárgyalását.

Kérdéseinket még Lovász László sajtótájékoztatója előtt tettük fel.

A kormány és az MTA állóháborújáról tegnap itt és itt írtunk.

Ajánlom

További belföldi híreink