Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-12 20:41:00

A DK kedvéért lépett el az MSZP mellől Karácsony?

Súlyos vita robbant ki arról, hogy ki mit ígért és ki milyen ígéretet szegett meg az elmúlt időszakban Karácsony Gergely és a DK konfliktusában. A témáról beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában az MSZP-P főpolgármester-jelöltje, majd Gréczy Zsolt, a DK-frakció szóvivője.

Mint arról beszámoltunk, a DK hivatalos álláspontját tolmácsoló Facebook-bejegyzést tett közzé Karácsony-ügyben Gréczy Zsolt, amely hazugsággal és szószegéssel vádolja meg az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét. A bejegyzés szerint az előválasztást eleve a Párbeszéd és Karácsony kényszerítette ki, a DK-nak kezdettől voltak fenntartásai ezzel kapcsolatban.

A DK szerint Karácsony igazat mond, amikor arról beszél, hogy volt DK-Karácsony megállapodás az EP-választás előtt arról, hogy Karácsony nem segíti az MSZP és a Párbeszéd listájának sikerét az EP-választáson, cserében pedig a DK támogatja őt az előválasztáson.

Ezt a január 25-i megállapodást a DK szerint Karácsony megszegte azzal, hogy főpolgármesterjelöltté választását követően nem mondott le a Párbeszéd társelnöki tisztségéről, holott a megállapodásban erre explicit ígéretet tett, továbbá a DK álláspontjáról Gyurcsány nem nyolc perccel, hanem hat nappal a bejelentés előtt tájékoztatta Karácsonyt a közlemény szerint, amely tehát a szószegés mellett hazugsággal is megvádolja Karácsony Gergelyt.

Karácsony az Egyenes beszédben elismerte, hogy január 25-én ígéretet tett a DK-nak, hogy nem vesz részt az MSZP-P EP-kampányában, továbbá ha főpolgármesterjelöltté válik, felfüggeszti tisztségét a Párbeszédben. Szerinte ő tartotta magát a megállapodáshoz, és azért még mindig a Párbeszéd társelnöke, mert még nem az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, de ha az lesz, nem fog párttisztséget viselni. Azt állította továbbá, hogy előfordult, hogy a tudta nélkül (!) szerepelt az MSZP-P jelöltjei mellett korteskedő szórólapon. Hozzátette ugyanakkor: a DK-ra akár nyer, akár veszít, szövetségesként tekint. „Ezt az ügyet lezártam. a DK szövetségese vagyok és maradok is” – tette hozzá Karácsony Gergely.

 

Minderre reagálva Gréczy Zsolt is megszólalt a műsorban. Ő elmondta: rágalomkampány indult el a DK-val és Gyurcsány Ferenccel szemben, ezért döntöttek úgy, „hogy ebből elég lesz”. Szerinte az MSZP belső konfliktusait akarja úgy rendezni, hogy gyurcsányozik. Gréczy hozzátette:


tényszerűen nem igaz, hogy Karácsony nyolc perccel a bejelentés előtt tudta meg, hogy támogatásával kapcsolatban változik a DK álláspontja. Szerinte Gyurcsányon növekedett a párton belüli nyomás Karácsony erőtlensége miatt, szószegésről pedig szó sem volt. Megismételte ugyanakkor: a két fél között volt egy megállapodás, amelyben Karácsony azt vállalta, hogy nem vesz részt az MSZP-P EP-kampányában, és ezt ő nem tartotta be.
Ajánlom

További belföldi híreink