Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-11 06:16:00

Orbán „tűzfallal” védi Palkovicsot, de az MTA ügyében is visszakozhat

Palkovics László és az akadémiai törvényjavaslat élvezi a miniszterelnök támogatását - kormányzati források szerint kizárt, hogy a kutatóhálózatok ügyében a Herman Van Rompuy vezette „bölcsek tanácsa” vagy az Európai Bizottság jogsértő elemet találna. De a visszavonást sem tudják száz százalékosan kizárni, ha Orbán Viktor a Néppártban akar maradni, engedményekre kényszerülhet.

Orbán „tűzfallal” védi Palkovicsot, de az MTA ügyében is visszakozhat

Szerdán kezdi tárgyalni a Palkovics László által jegyzett akadémiai törvényjavaslatot az Országgyűlés. Azonban a képviselőknek már a mai parlamenti ülésen szavaznia kell az MSZP-frakció kezdeményezésről, a szocialisták le akarják vetetni a napirendről a kutatóhálózatok kiszervezése miatt az MTA átalakításáról szóló törvénymódosítást.

A képviselőknek egy kifejezetten forrongó helyzetben kell ma döntést hozniuk, az Akadémia kutatóhálózatának a kiszervezése heves tiltakozást váltott ki, egy éve állóháború dúl az MTA és a Palkovics László vezette innovációs tárca között. Most a felháborodott akadémikusok feltett szándéka, hogy fellármázzák Brüsszelt, Kertész János, az MTA rendes tagja, Széchenyi-díjas kutató már bejelentette, hogy az Orbán Viktornak már a CEU ügyében is feltételeket szabó Manfred Webernek írt levelet, és azt már több százan aláírták.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Lovász László MTA-elnök - akit a múlt héten a kulturális bizottság ülésén megaláztak (Cseresnyés Péter ITM-államtitkár ugyanis kétségbe vonta az MTA beszámolójában szereplő számok hitelességét) - a tiltakozás milyen formáját választja, kilátásba helyezi-e a lemondását.

Az ellenzék és a forrongó akadémikusok abban reménykedhetnek, hogy az Európai Néppárt ( EPP ), vagy a csúcsjelölt-frakcióvezető Weber kikényszeríti az MTA törvényjavaslat visszavonását vagy a korrigálását a tudományos világnak javára. A Fidesz és a Néppárt kapcsolata konfliktusos, Orbán Viktor szeretne a Néppártban maradni, és két eljárás is elindult már, ami az uniós alapelvek érvényesülését és az alapértékek teljesülését vizsgálja: a Sargentini-jelentés nyomán a 7-es cikkelyes eljárás, és a Van Rompuy által vezetett “három bölcs” vizsgálata is.

Cseppfolyós helyzet

A Fidesz-néppárti helyzet cseppfolyós forrásaink szerint. Lovász Lászlóék számára “precedens” lehet Weber CEU-feltétele (bár forrásaink nem tudnak róla, hogy abban konkrét előrelépés lenne a budapesti amerikai diplomák ügyében), illetve a Trócsányi-féle közigazgatási felsőbírósági törvény visszavonása, bizonytalan határidővel. Ezek ugyanis jelzik, hogy Orbán Viktor hajlandó engedményeket tenni, hogy kerülje (a jogi) konfliktust Brüsszellel. A helyzet kényes, és nem csak a Fidesz néppárti tagsága forog kockán, hanem a miniszterelnök uniós biztos-jelöltjének, Trócsányi László megválasztásának a “zöld jelzése” is.

Egyelőre még az is nyitott kérdés, hogy végül a francia Michel Barnier - akivel Trócsányinak jó a személyes nexusa - vagy Weber, vagy esetleg a liberálisok által forszírozott Vestager lesz-e a jelölt Juncker utódjának a Bizottság élére.

Kormányzati forrásaink fontosnak tartották leszögezni, hogy Orbán Viktor jóváhagyását élvezi a Palkovics László által beterjesztett MTA-javaslat. A múlt héten munkatársunk kérdésére azt mondták, kizárt, hogy abban akár az Európai Bizottság, akár a Velencei Bizottság alkotmánysértést fedezzen fel, vagy olyan jogsértő elemet találjon, ami miatt kötelezettségszegési eljárást kellene indítania.

Több pénz, enyhített verzió

S noha az Európai Bizottság egyik friss jelentésében az szerepel, hogy  "a most tapasztalható lépések, amelyekkel a kormány csökkentené az akadémiai és kutatási fórumok finanszírozását, és csökkentené a függetlenségüket, bizonytalanságot teremtenek az akadémiai, kutatási területen, ami a tehetséges kutatók elvándorlását okozhatja, és a kutatás minőségének folyamatos hanyatlását hozhatja magával”, forrásainknak erre az a válasza, hogy a 2020-as költségvetésben Varga Mihály pénzügyminiszter 32 milliárdos plusz forrást jelentett be kutatás-fejlesztésre.

Másrészt, forrásaink szerint Palkovics László miniszter különböző csatornákon már tájékoztatta a német és más tudományos intézetek vezetőit a tervezett változtatásokról, és azzal igyekezett eloszlatni az aggályukat, hogy a tudományosság autonómiája nem sérül, a kutatóhálózat függetlensége pedig erősödik azzal, hogy a parlamentnek lesznek “felelősek”, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) önálló költségvetési fejezetet képez a költségvetési törvényben, így nem tartozik majd a kormány irányítása vagy felügyelete alá. A 13 fős irányító testületbe paritásos alapon 6 főt az MTA, 6 főt a kormány delegál azzal, hogy legalább kétharmadukat a tudósok közül kell kiválasztani - ez is engedmény az akadémikusok felé.

De „sokszínű tudományos szempontokat és érdekeket megjelenítő tudományos tanácsot” is felállítanak és világszerte elismert külföldi kutatókból álló nemzetközi tanácsadó testületet is létrehoznak.

A Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), aminek az elnöke innovációs miniszterként Palkovics László lesz, csak „véleményt alkot és javaslatot tesz a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével kapcsolatban”, de nem az alapvető kérdésekben.

A javaslatból az is kiderül, hogy lesz alapfinanszírozása a kutatóintézetek működésének - ezt az intézmények kapják fenntartási költségekre.

A kormányfő elégedett miniszterével

Forrásaink szerint a miniszterelnök támogatását élvezi Palkovics László, aki a múlt héten sikeres tárgyalásokat bonyolított le - mint társelnök - a magyar-baden-württembergi vegyes bizottság tanácskozásain Zalaegerszegen és Budapesten is. A találkozó több területen is fontos előrelépéseket hozott a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban: a felek közös projekteket dolgoznak ki a mesterséges intelligencia, az 5G hálózatok fejlesztése területén, szorosabbra fűzik a kutatási, egyetemközi együttműködéseket, vállalatok bevonásával fokozzák a kétoldalú tapasztalatcserét. Baden-Württemberg a legnagyobb ipari központ Németországban, az Európai Unió egyik „innovációs motorja”, az országon belül itt a legmagasabb az egy főre eső újítások, szabadalmak száma. A tartományban közel 300 olyan kis- és középvállalkozást tartanak számon, amely a fejlett technológiai megoldásainak és K+F-tevékenységének köszönhetően a globális piacon is sikerrel tud megjelenni.

Egyik forrásunk megfogalmazása szerint a miniszterelnök „tűzfallal” védi innovációs miniszterét, hogy tudjon „előre menni”. Amennyiben mégis korrigálni kellene az MTA-átalakítási javaslatot, azt nem Palkovics László személyes kudarcának könyvelnék el.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az akadémiai kutatóhálózatok leválasztásának a hatályba lépését előre hozták szeptemberre, holott az eredeti javaslat 2020 januárjáról szólt. Ez viszont azt jelzi, hogy nem várják meg a Néppárt novemberi kongresszusát, melyen a „három bölcs” jelentésének a fényében döntenek a Fidesz tagság megerősítéséről vagy a kizárásról.

Ajánlom

További belföldi híreink