Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-12 05:10:00

Egy tragédia története a Dunán

13 nappal ezelőtt ütközött össze a Hableány és a Viking szállodahajó. Most az elmúlt csaknem két hét eseményeiből mutatunk összefoglalót.

Egy tragédia története a Dunán
Fotó: Reuters

Május 29-én este ütközött össze a Viking hajója a Hableánnyal a Margit híd alatt. A városnéző hajó gyakorlatilag hét másodperc alatt elsüllyedt. A fedélzeten 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kétfős legénység. Ekkor hét embert sikerült kiemelni a vízből.

Néhány órán belül több holtestet is találtak, volt, amelyet több kilométerre a baleset helyszínétől. Az azóta eltelt napokban egymás után kerültek elő az áldozatok. Keresésükbe még kutyás csoportok is becsatlakoztak.

A Viking kapitányát őrizetbe vették, később pedig előzetes letartóztatásba került. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy adatokat törölt a telefonjáról a baleset után. A szállodahajót átvizsgálták, az utasokat kihallgatták, majd a hajót végül elengedték. Nem sokkal később a dél-koreai kormány hivatalosan is kérte, hogy a magyar kormány foglalja le a hajót.

Közben a búvárok folyamatosan merültek, de olyan erős volt a megáradt Duna sodrása, hogy még az egyik búvár is veszélybe került. Budapesten nem volt olyan nagy daru, amely elbírná a roncsot, ezért Komáromból érkezett a Clark Ádám.

A daru napokig nem tudta megközelíteni a Margit hidat, végül pénteken ez is sikerült. Másnap a TEK közölte, hogy az utolsó szakaszához ért az előkészítés, de több kritikus szakasza is lesz az emelésnek.

A búvároknak gyakorlatilag nulla látási távolság mellett, mint egy mosógépben, úgy kellett dolgozniuk a beszámolók szerint. A Magyar Búvár Szakszövetség szerint komoly lelki nyomás volt a búvárokon.

Közben a hosszú hétvégén ismét Magyarországra érkezett a balesetben résztvevő Viking, de Visegrádnál kikötött. Láthatóan kijavították és lefestették a sérüléseit. Úgy tudjuk, hogy bár tervben volt a budapesti látogatás, végül visszafordulnak Visegrádról.

Visszatekintő: Május 29.-én történt a hajókatasztrófa

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink