Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-09 19:05:00

Pünkösd: Számos népszokás kapcsolódik a harmadik legnagyobb egyházi ünnephez

Pünkösd, a húsvét és a karácsony után a harmadik legnagyobb egyházi ünnep, a szentlélek kiáradásának ünnepe. Számos népszokás is kapcsolódik hozzá, amelynek központi eleme az újjáéledő természet dicsérete. Régen ilyenkor választottak pünkösdi királyt és királynét. Király az lett, aki a legkiválóbbnak bizonyult a fiúk között, a királyné pedig, a legszebb lány, körbejárta a falut, hogy jó termést, kedvező időjárást kívánjon a gazdáknak.

Hajnali négykor kelt a szentendrei Skanzen pünkösdi királynéja. Berettyóújfaluból jött, a kendőt tartó és rózsát szóró társaival együtt. A királyné fölé régen is kendőt tartottak. Így jártak házról házra, hogy köszöntsék a gazdákat, és jó termést kívánjanak nekik. A pünkösdi királyné általában nem szólalt meg.

Pünkösdkor a természet újjáéledését, a nyár eljövetelét is ünnepelték.

"Ezért nagyon fontos, hogy termékenység varázslással, bőség varázslással segítsék az évi jó termést, a természet jól alakulását, az időjárás kedvező alakulását, hiszen ugye ez a tradicionális közösségek számára nagyon fontos, akik ugye állattartással, gazdálkodással foglalkoztak annak idején" -  mondta Csonka-Takács Eszter, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatója.

A templomokat sok helyen zöld ágakkal díszítették. A Pest megyei Mendén még menyecskekendőket is tűztek a vesszőkre.

"Mi pedig azokkal a kézimunkákkal tudjuk feldíszíteni, amelyeket még a szorgos kezek a mai napig is készítenek, vannak régebben készült csipkék, hímzések, és vannak, amik a télen készültek" - osztotta meg Labadics Istvánné, a mendei evangélikus gyülekezet felügyelője.

A világörökségi faluban, Hollókőn is a királynőé volt a főszereplő. Pedig a pünkösdi király megbizatása régen nemcsak egy napig tartott: a legkiválóbb fiatalnak egy éven át fizették az italát, és az övé volt az első tánc a bálokon is.

Pünkösd két napos ünnep. A hétfő munkaszüneti nap lesz.

atv.hu

További belföldi híreink