Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-07 07:05:00

Maradhattak volna az állam tulajdonában a devizahitelesek ingatlanjai?

A hitelsikerek.hu szakértője megemlítette, hogy 500 ezer szerződésből 32 ezer került be a Nemzetközi Eszközkezelőbe.

Maradhattak volna az állam tulajdonában a devizahitelesek ingatlanjai?

Több mint 27 ezer devizahiteles családon segített a Nemzeti Eszközkezelő. Az eszközkezelő 32 ezer volt tulajdonost hívott fel, annak érdekében, hogy újra tulajdonosaivá váljanak korábbi ingatlanuknak. Tíz megkérdezett családból pedig kilenc vállalta azt, hogy részletfizetéssel vagy a teljes összeg kifizetésével visszavásárolják korábbi ingatlanukat.

„A törvényi elszámolásnál azt mondták: 1,2 millió darab elszámoló levelet küldtek ki. 2011 év végén volt lehetőség a végtörlésztésre, akkor 170 ezer darab szerződés szűnt meg, úgy, hogy előtörlesztettek kedvezményes árfolyamon. Majd semmilyen egyéb megmentés nem született, mert az árfolyamgát nem egy szerződéslezárás volt, csak ez az eszközkezelő” – magyarázta Erdősi Éva az ATV Start című műsorában. A hitelsikerek.hu szakértője fontosnak tartotta megjegyezni az eszközkezelővel kapcsolatban, hogy nem csak akkor kerülhetett be valaki, ha nem tudott fizetni és ezt ő kérte, hanem akkor, ha ehhez a bank hozzájárult. A bank pedig ehhez akkor járult hozzá, ha egy olyan ingatlanról beszélünk, ami piaci alapon nem volt jól értékesíthető. A levél kézhezvételétől 60 napja volt az érintetteknek eldönteniük azt, hogy élnek-e a lehetőséggel.


„1 millió 200 ezer szerződésből 700 ezer az ingatlanfedezetes, abból 170 ezer szerződés megszűnt. Nagyjából 500 ezer szerződés maradt, abból összesen 32 ezer kerülhetett be a Nemzetközi Eszközkezelőbe. Az viszont jól látszik, hogy ők szeretnék megtartani az ingatlanjukat” – magyarázta Erdősi Éva.

Bérlakás-program

A szakértő szerint ezek a lakások lehettek volna akár a bérlakás-program alapjai. Úgy véli azzal, hogy a kormány pénzt akar szerezni azzal, hogy visszavásároltatja ezeket az ingatlanokat. „Az állam tulajdonában maradhattak volna a lakások, odaadhatták volna ezeket a lakásokat az önkormányzatoknak. Majd szociális vagy piaci alapon át tud változni, és ezt az állományt lehet továbbnövelni” – fejtette ki a hitelsikerek.hu munkatársa.

Babaváró hitel

A babaváró támogatásra több mint húszmilliárd forintot, a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására pedig tízmilliárd forintot szán a kormány jövőre - derül ki a 2020-as költségvetési törvényjavaslatból.

„A babaváró hitel egy szabad felhasználású kölcsön. Ha gyerekem születik, akkor jó, mert nem kell visszafizetni” – mondta a hitellel kapcsolatban Erdősi Éva. A szakértő szerint a hitel feltételei messze vannak attól, ahol a 21. században tartunk.

Szerinte nagyon sok olyan lehetőség van ebben a hitelben, amire nem gondoltak. Példaként hozta, hogy egy fiatal házaspár is felveheti a hitelt, végül pedig nem vállalnak gyereket, hanem kedvezményes kamattal visszafizetik a kölcsönt.

atv.hu

További belföldi híreink