Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-07 20:30:00

"Karácsony egy olyan pozícióért indul, amiért most meg kell küzdenie"

Karácsony Gergely örömmel vette, hogy Kálmán Olga is elindul az ellenzéki főpolgármester-előválasztás második fordulójában, de szavaiból az is kiderült, hogy a lépés bizalomvesztéshez vezetett az ellenzéki pártok között. Az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje egyébként öt alkalommal vitázna az ellenfeleivel a környezetvédelem, az egészségügy, a közlekedés és a lakhatási költségek témájában.

„Szerintem kell dolgoznunk azon, és most ismételni tudom magamat, hogy a pártok közötti bizalmi viszony megerősítsük, amely az elmúlt napokban nyilván inkább gyengült, mint erősödött.” Így értékelte Kálmán Olga indulását Karácsony Gergely. A DK csütörtökön jelentette be, hogy saját jelöltet indít az ellenzéki főpolgármester-előválasztás második fordulójában.

Karácsony Gergely: Bizalmi kérdéseket vet fel a DK saját jelöltjének indítása

 

Karácsony Gergely örömmel vette, hogy Kálmán Olga is elindul az előválasztás második fordulójában, azonban kritikát is megfogalmazott. „Függetlenül attól a jó hírtől, hogy még egy jelölt, még több vita, még nagyobb legitimitást eredményez, ez fölvet bizalmi kérdéseket, amiket a pártoknak, szerintem, rendezniük kell, függetlenül attól, hogy ki lesz az előválasztás győztese és ki lesz ezeknek a pártoknak a közös jelöltje. Azt gondolom, hogy ezzel még sok dolgunk lesz.”

Az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje öt vitát kezdeményez négy témában, ezeket a javaslatait már el is küldte a DK és a Momentum jelöltjeinek. Kerpel-Fronius Gábor szerint „az, hogy Karácsony Gergely, a DK és az MSZP meg a Párbeszéd között milyen megállapodások voltak és milyen bizalmi válság van közöttük, azt én nem szeretném kommentálni. Én a versenynek örülök. Annak, hogy minél több résztvevő közül választjuk ki azt az embert, akit a budapesti polgárok megfelelő kihívónak tartanak Tarlós István ellen. Ez a lényegi kérdés.”

Böcskei Balázs szerint politikai természetű vita, hogy Kálmán Olga indításával a DK felrúgta-e a korábbi megállapodást. „Karácsony Gergely egy olyan helyzetbe került, hogy meg kell küzdenie azért a pozíciójáért, amiért ő elindult. Tehát ez egy elég, ha és amennyiben nem indul Kálmán Olga, vagy nem állít a DK, az egy nagyon verseny nélküli mérkőzés lett volna, hiszen nyilvánvalóan tudtuk, hogy a Momentum jelöltjének nincs esélye megszorongatni Karácsony Gergelyt, Karácsony Gergelynek ez önmagában is egy új helyzet, hogy egy olyan pozícióért indul, amire nem odajelölik verseny nélkül, hanem most neki meg kell küzdenie.”

Az előválasztás június végén zárul le, akkorra derül ki, hogy az ellenzéki pártok többsége kit indít októberben Tarlós István ellen.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink