Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-05 07:20:00

Palkovicsék kitették a pontot: az Országgyűlés előtt a kutatóintézetek sorsa

Tegnap este lezárult az állóháború Palkovics László és az Akadémia között. Az innovációs miniszter ígéretéhez híven benyújtotta az Országgyűlésnek javaslatát: szeptembertől elveszik az Akadémiától a kutatóintézeteket, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács elnöke pedig Palkovics László lesz.

Palkovicsék kitették a pontot: az Országgyűlés előtt a kutatóintézetek sorsa
Palkovics László innovációs miniszter

Hétfőn nyilatkozott az atv.hu-nak Palkovics László innovációs miniszter arról, hogy kedden benyújtják javaslatukat az akadémiai kutatóhálózat kiszervezéséről, a tiltakozások, tüntetések ellenére is, a kutatás-fejlesztés pedig 32 milliárdos pluszforrást kap a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv keretében.

A miniszter beváltotta ígéretét, úgy tűnik tegnap este véget ért az egyéves állóháború az ITM és az Akadémia között: már az Országgyűlés előtt fekszik Palkovics László törvényjavaslata, melynek értelmében az MTA-tól elveszik a kutatóintézeteit.

Létrehoznak egy új állami kutatóhálózatot, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH). Ez - a tárca közleménye szerint - önálló költségvetési fejezetet képez a költségvetési törvényben, így nem tartozik a kormány irányítása vagy felügyelete alá.

Az ELKH-hoz tehát a következő intézetek kerülnek: az Agrártudományi Kutatóközpont, az Atommagkutató Intézet, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az Energiatudományi Kutatóközpont, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, a Nyelvtudományi Intézet, az Ökológiai Kutatóközpont, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, a Társadalomtudományi Kutatóközpont, a Természettudományi Kutatóközpont, a Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Támogatott Kutatócsoportok Irodája.

Tizenhárom fős irányító testületébe 6 főt a Magyar Tudományos Akadémia, 6 főt a kormány delegál azzal, hogy legalább kétharmadukat a tudomány művelői közül kell kiválasztani. A paritásos delegálással érvényre juttatják “az önigazgatás logikájára épülően a tudományos közösség részvételét az irányításban” - írta a tárca.

Az elnököt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki. A 13 főből álló vezetői testület világos és személyes felelősségvállalás útján biztosítja a kutatóintézet- hálózat “hatékony és szikár működését”.  “Az irányító testület munkáját a nemzetközi gyakorlat mintájára a szélesebb horizontra kitekintő, a sokszínű tudományos szempontokat és érdekeket megjelenítő tudományos tanács és a világszerte elismert külföldi kutatókból álló nemzetközi tanácsadó testület segíti” - tudatta az ITM.

a magyar tudományos akadémia épületeA Magyar Tudományos Akadémia épülete

Felállítanak egy Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsot (NTT) is, a testület elnöke az innovációs miniszter, Palkovics László lesz. A miniszterelnöknek felelős testület „véleményt alkot és javaslatot tesz a kormány kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységével kapcsolatban”.

Tagjait és társelnökét a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök kéri fel és nevezi ki a gazdasági, a tudományos és az állami szféra meghatározó szereplői közül.  Az MTA-nak is lesz képviselője a testületben.
 
Az NTT a kormányzati, az egyetemi, tudományos és a gazdasági, vállalati szféra képviselőiből álló testület lesz, amelyen keresztül valamennyi érintett közösen tehet javaslatot, illetve – egyes esetekben – hozhat döntést a KFI-t érintő, kiemelkedő területeken, így különösen javaslatot tesz az NKFI Alap éves programstratégiájának jóváhagyására és módosítására.

Az MTA a törvény szerint ingyenes használatba adja át a kutatóintézetek épületeit, infrastruktúráját, teljes eszközparkját az államnak.

A javaslatból az derül ki, hogy lesz alapfinanszírozása a kutatóintézetek működésének - hogy mennyit és milyen szabályok mentén, az egyelőre nem ismert.

Ajánlom

További belföldi híreink