Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-05 11:36:00

Kásler “jutalma”? 500 milliós onkológiai alapítványt csinál a kormány

Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia Alapítványt hoz létre a kormány 500 milliós támogatással - ezt az Mfor.hu fedezte fel a 2020-as költségvetést megalapozó javaslatban. Az atv.hu-nak kormányközeli források azt mondták: ez lehet a “jutalma”, ha majd egyszer Kásler Miklósnak le kell tennie a miniszteri stallumot.

A találgatásoknak semmi alapja nincs - ezt mondta Gulyás Gergely a múlt heti kormányinfón, amikor megkérdeztük Trócsányi László igazságügyminiszter júniusi távozása kapcsán arról: Orbán Viktor egylépcsős kormányátalakítást tervez most vagy kétlépcsőset, és ősszel is lesz még egy?

Gulyás Gergely szerint “kormányátalakítás most nem lesz, hiszen nem tekinthető kormányalakításnak az, hogy egy miniszter távozik a kormányból azért, mert európai parlamenti képviselő lesz, illetve a magyar biztos jelölt az Európai Bizottságba” - utalt Trócsányi László távozására.

Az újabb kérdésünkre pedig, hogy Kásler Miklós EMMI-miniszter a helyén marad-e, vagy távoznia kell, Gulyás Gergely tréfálkozva annyit mondott: “És én is a helyemen maradok, úgy tudom, egyelőre.”

Ma ugyanakkor az Mfor.hu felfedezte a Varga Mihály pénzügyminiszter által benyújtott 2020-as költségvetést megalapozó javaslatban, hogy a kormány Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia Alapítványt hoz létre jövőre, 500 milliós támogatással. Ennek kapcsán az atv.hu-nak kormányközeli források azt mondták: ez lehet a “jutalma”, ha Kásler Miklósnak majd egyszer távoznia kell a kormányból.

A daganatos megbetegedések gyógyításának a javítására hozza létre a kormány az alapítványt. Az Mfor.hu cikke szerint a 2020-as költségvetést megalapozó törvényjavaslatból kiderül: Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia Alapítvány "biztosíthatja a szakma kiváló képviselői legteljesebb megbecsülésének kifejezését, és a szakterület méltó helyének megteremtését a tudományos közéletben" - hangzik az indoklás.

A szakma kiváló képviselőinek legteljesebb megbecsülése

Az előterjesztés két pontja szól az alapítványról. A szervezet bekerül abba a körbe - az Egészségügyi Tudományos Tanács (a továbbiakban ETT), az egészségügyi szakmai kollégium, valamint az országos gyógyintézetek - amelyek a miniszter tevékenységét segítik. A másik pont szól a részletszabályokról.

Az Alapítvány megalakítása biztosíthatja a szakma kiváló képviselői legteljesebb megbecsülésének kifejezését, és a szakterület méltó helyének megteremtését a tudományos közéletben. Az Alapítvány tevékenységével hozzájárul a kor tudásának megfelelő szintű daganatos betegségkezelés feltételei megerősítéséhez. Mindezen célok megvalósításához regionális szintű politikai és szakmai összefogás szükséges. Az Alapítvány az onkológia oktatásával, kutatásával, a kutatás támogatásával, az elért eredmények hazai és nemzetközi bemutatásával, az eredmények gyógyításban történő felhasználásával összefüggő országos közfeladatokat lát el a jövőben - szerepel az előterjesztésben.

A javaslat szerint az Alapítvány az onkológia oktatásával, kutatásával, a kutatás támogatásával, az elért eredmények hazai és nemzetközi bemutatásával, az eredmények gyógyításban történő felhasználásával összefüggő alábbi országos közfeladatokat és nemzetközi feladatokat látja el: elősegíti az onkológiai szakma fejlesztését, oktatását, kutatását, tudományos eredmények megszületését, figyelemmel kíséri az onkológiai szakterület hazai és nemzetközi fejlődését, az elért tudományos eredményeket, közreműködik az onkológia hazai és nemzetközi elméleti és gyakorlati oktatásában, ezen feladata megvalósítása érdekében kétoldalú együttműködési megállapodásokat köt, szakmai konferenciákat, képzéseket szervez, támogatja az új tudományos eredményeket, képzési módszereket feltáró munkákat, illetve a szaktudományos és oktatási kiadványok megjelenését, szaktudományos kiadványokat ad ki, együttműködik a hazai és nemzetközi szakmai, tudományos szervezetekkel, egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézményekkel, az egészségügyben működő szakmai kamarákkal, feladatkörében együttműködik az egészségügy területén működő civil szervezetekkel, az egészségügyben működő szakmai kamarákkal - írja az Mfor.hu.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink