Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-04 14:30:00

Hajókatasztrófa: Újabb holttestet hoztak a felszínre a búvárok

A koreai búvárok újabb holttestet próbálnak meg felszínre hozni a Margit hídnál - értesült a 24.hu. Fél kettő körül kezdték a merülést, és 14 óra 20-kor sikeresen felszínre hozták az újabb áldozatot. Ezzel tízre emelkedett a halottak száma. A sajtóhíreket a TEK egy közleményben erősítette meg.

Hajókatasztrófa: Újabb holttestet hoztak a felszínre a búvárok
Fotó: MTI

Egy mentési munkálatokban részt vevő szakembertől tudta meg a portál, hogy a merülésre készülődő búvárok ezúttal sem mentek be a hajóroncsba, hanem ahogy hétfőn, úgy ma is egy nyílászáró környékére beakadt áldozatot szeretnének a felszínre hozni majd. A tegnapi magyar és koreai közös munka ugyanis tényleg jól sikerült. A magyar búvárok megtalálták és rögzítették, a koreaiak pedig felhozták a női áldozatot.

Kedd délelőtt már tettek egy kísérletet a magyar búvárok arra, hogy felhozzák a másik lent talált áldozatot is, de nem jártak sikerrel. Úgy tudják, hogy ezt követően kétórás válságértekezletet tartottak a mentésben részt vevő vezetők, ahol alaposan átbeszélték, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy felszínre hozzák a tizedik áldozatot is.

Végül fél 2 körül kezdték a merülést, és 14 óra 20-kor sikeresen felszínre hozták az újabb áldozatot. Ezzel tízre emelkedett a halottak száma. A 24.hu úgy tudja, hogy szerdán elkezdik részletesen felmérni a Hableány roncsait, hogy a legapróbb részletekig is kidolgozzák, miként tudják a felszínre hozni majd.

Több verzió is lehetséges a szakember elmondása szerint. Az egyik az, hogy a lemerülő búvárok megpróbálják kézben felhozni, vagy egy rögzítő kötél segítségével felhúzni az áldozatot. De lehetséges verzió az is, hogy egy automata mentőmellényt tesznek az elhunytra, és az hozza majd felszínre a holttestet. A pontonon lévő katonák, búvárok és szakemberek már elkezdték a felkészülést az újabb merüléshez, a terv szerint magyar búvárok fognak merülni hamarosan.

fotó: mtiFotó: MTI

Ha minden a tervek szerint alakul, és sikerül felhozni az újabb holttestet is, akkor holnap elkezdik részletesen felmérni a Hableány roncsait, hogy a legapróbb részletekig is kidolgozzák, miként tudják a felszínre hozni majd.

A TEK közleménye

A Terrorelhárítási Központ közölte az MTI-vel, hogy a Hableány termeshajó roncsának mentési munkálataival kapcsolatos egyeztetések és felderítő merülések kedden kora reggeltől folytatódtak. A magyar búvárok a reggeli merülés során a hajóroncs ablakában egy holttestet találtak és jelöltek meg, amelynek felszínre hozatala - tekintettel a továbbra is erős sodrásra és a nulla látási távolságra - bonyolult és nehezen kivitelezhető feladat elé állította a búvárokat és a tervezésben résztvevő szakembereket. A délutáni merülés során, részletes előkészítő tevékenység és megfeszített, hatórás csapatmunka eredményeképpen, sikerült a holttestet felszínre hozni - közölte a TEK.

Úgy fogalmaztak: "a szakemberek továbbra is kiemelt kockázati körülmények között dolgoznak, és tesznek meg minden azért, hogy a munkálatok sikerrel végződjenek". A mentési munkálatokban részt vevők elsődleges feladata továbbra is a hajóroncs kiemelése, melynek kivitelezésén több tucat nagy tapasztalattal rendelkező magyar és külföldi szakember dolgozik - áll a közleményben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink