Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-03 13:21:00

A Néppárt frakciójában ülnek a fideszesek, Szájeren nagy a nyomás

Automatikusan a Néppárt frakciójában maradnak a fideszes képviselők Brüsszelben. Onnan csak kizárni lehetne őket, de nincs miért. Szájeren nagy a nyomás, hogy vállalja a Néppárt frakciójának az alelnöki posztját - mondták brüsszeli forrásaink.

A Néppárt frakciójában ülnek a fideszesek, Szájeren nagy a nyomás

Szájer József vezetésével már a múlt héten ülésezett a brüsszeli fideszes képviselőcsoport. A Fidesz-KDNP listán 13 képviselő jutott be, és a múlt héten az is kiderült, Trócsányi László is felveszi az EP-képviselői mandátumát, kiköltözik Brüsszelbe.

Brüsszeli fideszes politikusok azt a tájékoztatást adták az atv.hu-nak, hogy a Fidesz-frakcióra nem vonatkozik a Fidesz márciusi felfüggesztése a pártcsaládból, az Európai Néppártból (EPP). Így az EPP-frakció alapszabálya szerint a fideszes képviselők automatikusan tagjai a brüsszeli frakciónak. “Onnan csak kizárni lehet minket” - fogalmaztak, de hozzátették: nincs rá ok, másrészt az egy külön eljárás lenne.

Most úgy néz ki, hogy “erős” a Fidesz delegáció, a harmadik legnagyobb párt az EPP-ben a 13 képviselővel, így az Európai Parlamentben akár fajsúlyos bizottság elnöki posztra is jogosultak lesznek EPP-színekben.

Szájer József, a delegáció vezetője alelnöke maradt azt követően is a Néppárt frakciójának, miután az EPP-ben a Fidesz párttagságát március 20-án felfüggesztették. Így változatlanul Manfred Weber frakcióvezetővel dolgozott együtt a választásokig. Nem tudni, hogy most Szájer vállalná-e a jelölést az alelnökségre. Mindenesetre “nagy rajta a nyomás” forrásaink szerint.

Ajánlom

További belföldi híreink