Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-03 05:10:00

Ma újra megpróbálkoznak lemerülni a Hableány roncsaihoz

Vasárnap sem tudtak lemerülni a mentőegységek a Hableány roncsaihoz, hétfőn kora reggel azonban újra próbálkoznak majd a búvárok. A Duna szombaton ugyan tetőzött Budapestnél, ám a vízszint továbbra is magas, a sodrás pedig erős. Közben megszólalt az a két vízirendőr, akik szerdán hajójukkal elsőként érkeztek a budapesti hajóbaleset helyszínére. A két tiszt két embert mentett ki a folyóból a tragédia éjszakáján.

A szolgálati rádión értesültek a rendőrség tisztjei szerda este arról, hogy embereket kell a vízből menteniük a Margit híd közelében. Ám, hogy mi történt pontosan, azt akkor még a vízirendőrök sem tudták. A Viking szállodahajó mellett aztán egyikük meglátta, hogy egy férfi sodródik az árban.

"Akkor én idejöttem a hajó hátuljához, megfogtam az embernek a kezét, végigkísértem oda a létrához, hogy lépjen, belelépett, és akkor szólt a Balázs, hogy ott van még egy másik személy, arccal a víznek" - nyilatkozta Virágh István Richárd.

A rendőröknek a másodikként kimentett nőt újra is kellett éleszteniük, a férfit szerencsére sérülés nélkül emelték a hajóra.

"Nagyon vizes volt a ruházata, olajos, kihűlt állapotban volt, sokkot kapott. Ugye levettem a ruházatát, be lett takarva a pokróccal" - emlékezett vissza Lázár Balázs.

Azoknak a holttestét azonban, akiknek nem sikerült kiszabadulniuk a hajóból, vélhetően továbbra is a hullámsírban fekvő Hableány őrzi: az erős sodrás miatt ugyais a búvárok négy nappal a tragédia után sem tudták elkezdeni a holttestek kiemelését.

"Hogy még tisztább képet kapjunk a víz alatt lévő hajóról, szombat reggel Norvégiával, Csehországgal és Ausztriával együttműködve két szonár radart és egy víz alatti drónt is bevetettünk. Szerencsére a szonár tudott képeket készíteni a roncsról, de a drónnal kudarcot vallottunk a nagy sodrás miatt. Most azon dolgozunk, hogy a sodrás erősségét mérsékeljük” – mondta Shunkeun Song. 

A dél-korai nagykövetség védelmi attaséja hozzátette: a tervek szerint hétfőn reggel hét órakor újra megpróbálnak majd lemerülni a hajóroncshoz, ám ez attól is függ, milyenek lesznek a körülmények.

A vízügyi főigazgatóság szóvivője szerint a Duna szombaton délben, 588 centiméteren tetőzött a fővárosban. A folyó azóta folyamatosan apad, ezzel együtt pedig a vízhozama is csökken.

A jó hír az, hogy a most következő hat napban a vízgyűjtő területeken nem várható olyan mennyiségű csapadék, amely akár csak kisebb vízszint-emelkedést is okozna, tehát az apadás folyamatos lesz, és viszonylag gyors is – nyilatkozta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A szakemberek szerint a merüléshez optimális, a négy méteres vízállást Budapestnél várhatóan a hét második felében éri majd el a Duna vízszintje.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink