Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-06-03 06:15:00

Több ezer darázs lepte el az egri strandot

Az egri strandra kellett kimennie a helyi különleges mentőcsoport méhbefogójának, mivel egy raj megszállta egy ott álló fa ágát. Több ezer, feltehetően megzavarodott rovar telepedett a levelek közé. Szerencsére a fürdőzők közül senkinek sem esett baja, pedig ha ilyenkor megbolygatják a méheket, hamar agresszívvé válhatnak.

Mint egy hatalmas szőlőfürt, úgy lógott a méhraj az egri strand egyik fájának ágán. Egy balatonboglári diákcsoport vette észre a több tízezernyi méhet.

„Az osztályommal oda telepedtünk le és a gyerekek szóltak, hogy ott van egy nagy méhkas vagy méhraj és ezért szóltunk az itt lévő dolgozóknak, hogy figyeljenek rá, mert ez veszélyes lehet” – nyilatkozta Pintér Gabriella, a Mathiasz János Szakgimnázium tanára.

Eperjesi Janka műszakvezető hozzátette: egy vendég jelezte, hogy a platánfán egy jó méretes méhkassal találkozott, úgyhogy ezt tartották a fő prioritásnak. Elmondása szerint életében nem tapasztalt még ilyen esetet.

A területet azonnal körbekerítették és értesítették a szakembereket.

„A méhek, a méhraj nem bánt, ők csak a saját királynőjüket, az anyát védik” – mondta Varró Attila darázsvadász, Agria Speciális Mentőcsoporttól.

A darázsvadász szerint amíg a méheket nem bolygatják, addig ők sem zavarnak senkit, de egy strandon rengeteg olyan inger érheti ezeket a rovarokat, ami után viszont agresszívvé válhatnak.

„A méhek rajzása egy természetes folyamat. csak itt a fürdőzők közt nem biztos, hogy annyira jó. Vannak édes ételek, italok és akkor hogyha a méhek meglátogatják, valaki fürdőruhában van, össze tudják csipkedni – folytatta Varró Attila.

A méhek szerencsére nem csíptek meg senkit, a darázsvadászok gyorsan befogták a több mint 30 ezer fősre becsült méhrajt, amelyet ilyenkor áttelepítenek egy kaptárba és rövid karantén után általában átadnak egy jelentkező méhésznek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink