Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-31 13:11:00

Itt van az első felvétel az elsüllyedt hajó roncsáról

A Duna vízállása folyamatosan emelkedik. Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta az ATV Start című műsorában, hogy szombat délutánra éri el a tetőpontját, 601 cm-es vízállással. Ezt követően apadásnak indul, és hétfő kora délután éri el az 501 cm-es szintet, amennyi a baleset időpontjában volt és kedd délutánra már ennél is 40 cm-rel lejjebb apad, ami a mentés szempontjából kedvező, ahogy az is, hogy az elkövetkező 6-10 napban a Duna vízgyűjtőjének területén jelentősebb eső nem várható.

A Start másik vendége L.Dézsi Zoltán, a Heti Napló riportere volt, aki elhozta az első szonárképet, amely az elsüllyedt Hableány kishajóról készült. A képen az látszik, hogy a hajó az oldalán fekszik, legmagasabb pontja a vízszint alatt 2 méterrel, a legmélyebb pontja 7,5 méterre van. A felvételt Balázs László készítette, aki a vízi mentőszolgálat vezetőjével, Bagyó Sándorral azonnal a helyszínre ment a vízimentők hajójával.

Dézsi elmondta, hogy a szonárral nem volt nehéz meglátni a hajót, amint rátaláltak a süllyedés pontjára.

Beszélt arról, hogy olyan gyorsan történt minden, hogy azok az emberek, akik a hajó testében tartózkodtak, éreztek egy hatalmas lökést, a hajó azonnal az oldalára fordult, és megtelt vízzel, így föl sem foghatták mi történt, így esélyük sem volt kiúszni. A Heti Napló vasárnap esti adásában mindarról részletesen fog majd beszélni, ami a műsor kezdetéig történik, közölte L.Dézsi Zoltán.

Siklós Gabriella elmondta, hogy a Vízügyi Főigazgatóság elrendelte a harmadfokú készültséget, ami azt jelenti, hogy a gátőrök folyamatosan figyelik a Duna déli szakaszát. Említette, hogy kint van a kitűző hajójuk is, amelyről a kollegák bójákkal jelzik hol nem szabad hajózni. Folyamatosan készítik az előrejelzéseket a vízállásról, éjjel nappal dolgoznak.

L.Dézsi Zoltán megjegyezte, hogy amikor kint volt a baleset helyszínén úgy érezte, hogy az ember milyen apró és tehetetlen egy ilyen katasztrófa esetén. Idézte Szörényi Levente Utazás c. dalának egy sorát:  " Rájöttem akkor, mily csekély a földi lét..."

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink