Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-30 10:25:00

Minden, amit eddig tudni lehet a tegnap esti hajókatasztrófáról

A hét elhunytból két személyt már azonosítottak, a két fős magyar személyzet pedig a 21 eltűnt között van – jelentette Pál Adrián a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese a tragédiával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón.

Minden, amit eddig tudni lehet a tegnap esti hajókatasztrófáról
Fotó: Reuters

Pál Adrián rendőr ezredes, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese a Országos Rendőr-főkapitányság csütörtöki sajtótájékoztatján elmondta, hogy a hajón egy 31 fős dél-koreai turistacsoport utazott két idegenvezetővel, és a két fős személyzet, amikor a Hableány panorámahajó egy szállodahajóval ütközött össze szerda este a Duna budapesti szakaszán, a Parlamenthez közel.

Hét főt civilek segítségével azonnal kimentettek – ők mind dél-koreaiak, ahogy a hét halott is. Két elhunyt személyt már azonosítottak is. 21 utasról még nincs információ.

15 hajóval kutatnak tovább a Duna teljes déli szakaszán, és már a szerb hatóságokkal is felvették a kapcsolatot.

Sajtóhírek szerint a csoportban legtöbben a családjukkal utaztak, a legfiatalabb utas 6 éves volt, a legidősebb 71 éves. 

Újságírói kérdésre, Pál Adrián kijelentette, hogy a két fős magyar személyzet is az eltűntek között van. Szintén a sajtó érdeklődésére válaszul közölték, hogy akiket kimentettek a Dunából, azokon nem volt mentőmellény. Elhangozott az is, hogy a hét túlélőt civilek húzták ki a vízből, és mire a tűzoltók kiértek a helyszínre, addigra már kimentették őket.

Arról is szó esett, hogy az ütközést követően a kishajó hozzávetőlegesen hét másodperc alatt süllyedt el. Az első segélyhívás 10 perccel a balesetet követően érkezett be a központba. 
Elmondta, a baleset helyszínéhez érkeztek a katasztrófavédelem, a rendőrség, a Terrorelhárítási Központ, a mentők, a honvédség, az önkéntes tűzoltóegyletek, a polgárőrség és a vízügyi igazgatóság munkatársai.

Az ATV Híradó kérdésére Pál Adrián ezredes elmondta, hogy az utasok között 22 hölgy, egy gyermek, és 12 férfi volt. A Korea Times szerint is volt egy 6 éves kislány a hajón.

Pál Adrián elmondta, hogy most a legfontosabb a 21 eltűnt személy megtalálása, a hajóroncsok kiemelése, illetve a büntetőeljárás, merthogy

a balesetet büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság arra a kéri a lakosságot, hogy soron kívül jelentkezzen a budapesti rendőr-főkapitányságon az, aki a baleset idején a helyszínen tartózkodott, és láthatta a történteket.

A csapat egy 13 napos túrán vett részt Kelet-Európában és a Balkánon. A Very Good Tour utazási iroda munkatársa egy szöuli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy az utasok kaptak-e mentőmellényt. Ri Szang Mu a sajtótájékoztatón bocsánatot kért a halálos áldozatok hozzátartozóitól. Az SCMP szerint az eddigi összes halálos áldozat a turisták közül került ki. A Very Good Tour az eddigi hét halálos áldozat 16 családtagját még csütörtök éjszaka elrepíti Budapestre.

A svájci székhelyű Viking hajózási társaság megerősítette csütörtökön, hogy Sigyn nevű sétahajója részese volt a balesetnek. A Viking hajóján lévők közül senki nem sérült meg. A társaság együttműködik a hatóságokkal a baleset körülményeinek kivizsgálásában - közölte a cég.

A dél-koreai külügyminiszter Budapestre jön

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt - jelentette be csütörtökön Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője. "Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa munkatársaink munkáját" - tudatta Kim, aláhúzva, hogy szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzse Innek, a Koreai Köztársaság elnökének a Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt, amelynek több koreai állampolgár esett áldozatául.

Az MTI-nek a Köztársasági Elnöki Hivatal által csütörtök reggel eljuttatott részvéttáviratban Áder János biztosította a koreai államfőt arról, hogy Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért.

Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor kormányfő Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnöknek és népének. A levélben biztosította a miniszterelnököt arról, hogy a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a túlélők felkutatása érdekében - tájékoztatta az MTI-t csütörtök reggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

"Gondolatainkban és imáinkban az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk ezekben a legnehezebb pillanatokban" - fogalmazott Orbán Viktor.

 

Nem biztos, hogy ma fel tudják hozni a hajóroncsot a felszínre

A Magyar Honvédség Dunaújváros elnevezésű aknamentesítő hajója horgonyoz csütörtökön délután a budapesti Margit hídnál, a szerda esti hajóbaleset helyszínén - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A hatóságok vélhetően e vízi jármű bázisán kívánják kiépíteni azt a folyami pontont, ami segítheti az elsüllyedt kirándulóhajó kiemelését. A területen hatósági motorcsónakok cirkálnak. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Margit híd Lánchíd felőli járdáját a pesti irányból lezárták a gyalogos forgalom elől egészen a margitszigeti villamosmegállóig. A helyszínen több dél-koreai tévéstáb követi a mentés eseményeit, illetve jelen van a nemzetközi sajtó is.
Közben a 24.hu-nak a Katasztrófavédelem egyik munkatársa a helyszínen azt mondta, hogy még ma szerették volna a roncsot felszínre hozni, de erre nem sok esély van. Jelenleg a katonák egy búvárplatformot építenek a roncs fölé, hogy annak segítségével merülhessenek le- írja a lap.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink