Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-30 12:59:00

Tarlós elrendelte a BKK kishajóinak műszaki felülvizsgálatát, csak idő kérdése volt a tragédia

Meg kell vizsgálni, jó helyen vannak-e a szállodahajók a belvárosban, ezt az állandó belvárosi jelenlétet az érintett társaságok bevonásával érdemes áttárgyalni, nyilatkozta az Indexnek Tarlós István főpolgármester.

Mint elmondta, Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel egyeztet az ügyben, hogy közösen találjanak megoldást.

Közölte, megérti az üzleti szempontokat, hogy kedvező a frekventált részeken horgonyozni, de a forgalom miatt, és hajózási biztonsági szempontokból sem biztos, hogy ez egy jó gyakorlat, ezért elképzelhető, hogy ezeket a kikötőket kijjebb kell helyezni. Hozzátette azt is, hogy a folyami közlekedés szabályainak megállapítása nem fővárosi kompetencia.

A főpolgármester elmondta azt is, hogy a BKV-vezérigazgatója elrendelte a közlekedési társaság kishajóinak műszaki felülvizsgálatát, első sorban azokét, amiket a BKV bérbe szokott adni magánvállalkozóknak.

Csak idő kérdése volt a tragédia

Ugyanakkor a 24.hu-nak név nélkül nyilatkozó dunai hajósok szerint csak idő kérdése volt, hogy mikor következik be a tragédia a folyón.

Egy több mint 90 szobás szállodahajót irányító hajóskapitány szerint két tényező miatt volt kódolva, hogy előbb-utóbb akár végzetes baleset történjen a turizmusa miatt egyre zsúfoltabbá váló budapesti Duna-szakaszon:

Engedélyezték a szállodahajóknak a sétahajózást a fővárosban, amelyek olykor konvojban indulnak. Van, hogy három 150 méteres hajó követi egymást, ami 450 méternyi összefüggő hajót jelent, így meglehetősen nehéz manőverezniük a kisebb hajóknak.
Rengeteg városnéző, kis sétahajó közlekedik a Dunán, nagy a forgalom. Ráadásul a műszaki problémák inkább a kisebb hajók esetében gyakoriak. A rádiókommunikációban sűrűn hallani, hogy egy-egy kis hajó nem tud manőverezni, irányíthatatlanná vált, vagy egyéb műszaki problémája akadt.

Egy kisebb sétahajókat üzemeltető társaság vezetője szerint viszont nagyon szigorú műszaki feltételeknek kell megfelelniük a városnéző kis hajóknak is. Egyrészt – mint a gépjárművek esetében – műszaki vizsgán kell megfelelniük, másrészt úgynevezett parti szemlén is ellenőrzik a hajókat. Utóbbi azt jelenti, hogy ki is emelik a vízi járművet a Dunából, és a vízben lévő részeit is alaposan megvizsgálják, így az állapotát és a vastagságát is folyamatosan ellenőrzik. Ha egy hajó nem felel meg az előírásoknak, akkor nem mehet ki a vízre – szögezte le az üzemeltető.

Hozzátette ugyanakkor, hogy valóban vannak olykor műszaki problémák, de van horgony, meg lehet állítani a hajót, és rádión segítséget lehet kérni. Ez működik is. A dunai hajózás alapvetően biztonságos, efféle balesetek nem nagyon történtek.

atv.hu

További belföldi híreink