Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-30 16:24:00

„Már csak a vízben kapálózó embereket láttam”

Példátlan összefogással próbálták kimenteni a vízbe esett embereket a hajósok – ezt mondta az egyik turistahajó kapitánya, Raub Emőke az Origonak. Ő és a személyzete két embert tudott megmenteni.

„Már csak a vízben kapálózó embereket láttam”

Raub Emőke egy kirándulóhajót vezet január óta. Tegnap este is dolgozott, a véletlen folytán ő is egy dél-koreai csoportot vitt. Magát az ütközést a kapitány nem látta, azt azonban azonnal hallotta, ahogy egy arra járó hajó kapitánya bemondja a rádióba, hogy ember a vízben.

„Ezután már csak a vízben kapálózó embereket láttam, semmi mást”- mesélte Emőke majd hozzátette: szándékosan nem indult el arra, nehogy a hajója alá kerüljenek az emberek. Közben szólt két kollégájának, hogy azonnal menjenek menteni.

Két embert sikerült kimenteniük. Közben mentőgyűrűket szórtak szét a vízben. A többi, közelben lévő 8-10 hajóról is ezt tették, 10-20 ilyen is landolt a vízben.

Közben annak a két embernek, akiket kifogtak a vízből, a legénység két tagja fogta a kezét, miközben kapaszkodtak a másik kezükkel.

Kiemelni nem lehetett a vízbe esett embereket, ugyanis a hajóperem nagyon magas, így addig tartották őket, amíg egy motorcsónak meg nem érkezett értük.

Közben a kapitány próbálta úgy kormányozni a hajót, hogy könnyű legyen őket tartani, és ne sodródjanak be a vízbe. Még akkor is lehetett attól tartani, hogy a hajó alá kerülnek.
Ők az elsők között voltak, akik elkezdték menteni a bajbajutottakat.

„Ordítozást lehetett hallani, a vízbe esettek kapálóztak. Mindenki próbált menekülni azok közül, akik a vízbe estek. Nem gondolkodtam, csak csináltam, amit kell” – mondja Emőke.

A kapitány azt is elmondta, példátlan összefogással dolgoztak össze a hajósok. Mindenki próbált úgy állni a hajójával, hogy a lehető legtöbb embert ki tudja menteni. Közben folyamatosan hallgatták a rádiót, és mondták be, hogy mi történik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink