Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-30 09:14:00

Hatéves volt az elsüllyedt hajó legfiatalabb utasa

33 dél-koreai turistával és két fős személyzettel a fedélzetén ütközött össze a Hableány panorámahajó egy szállodahajóval szerda este a Duna budapesti szakaszán, a Parlamenthez közel. Sajtóhírek szerint a csoportban legtöbben a családjukkal utaztak, a legfiatalabb utas 6 éves volt, a legidősebb 71 éves. Jelenleg hét halálos áldozatról tudni, és hét sérültről. 21 embert még keresnek.

Hatéves volt az elsüllyedt hajó legfiatalabb utasa
Fotó: Reuters

A South China Morning Post (SCMP) a szerda esti dunai hajóbalesetről hosszas cikket közölt – amelyet a 24.hu szemlézett. Ebben azt írják az utat szervező dél-koreai utazási iroda információi alapján, hogy a dél-koreai csoportban 30 turista volt, két idegenvezető és egy fotós. A legtöbben a családjukkal utaztak, a legfiatalabb utas 6 éves volt, a legidősebb 71 éves.

A Korea Times szerint is volt egy 6 éves kislány hajón, akiről egyelőre nincsenek infomrációk, de a neve nem szerepel a túlélők között.

A csapat egy 13 napos túrán vett részt Kelet-Európában és a Balkánon. A Very Good Tour utazási iroda munkatársa egy szöuli sajtótájékoztatón azt mondta, hogy egyelőre nem tisztázott, hogy az utasok kaptak-e mentőmellényt. Ri Szang Mu a sajtótájékoztatón bocsánatot kért a halálos áldozatok hozzátartozóitól. Az SCMP szerint az eddigi összes halálos áldozat a turisták közül került ki. A Very Good Tour az eddigi hét halálos áldozat 16 családtagját még csütörtök éjszaka elrepíti Budapestre.

A dél-koreai külügyminisztérium közlése szerint a szerda este Budapesten elsüllyedt hajó utasai a baleset pillanatában nem viseltek mentőmellényt 

- írja a 24.hu. Erről a Magyarországon tartózkodó dél-koreai diplomaták értesítették Szöult.

Nem valószínű, hogy vannak túlélők

Heten meghaltak, több mint tíz ember pedig eltűnt, amikor összeütközött két hajó a Dunán tegnap este és az egyik azonnal elsüllyedt. A hajón 33 dél-koreai turista volt, valamint a kétfős magyar személyzet. A hajóroncsot nem messze a Margit-hídtól találták meg. A rendőrök azóta is nagy erőkkel keresik az eltűnteket, már a Duna teljes szakaszára kiterjesztették a keresést. Hét ember kórházba került. A kishajót működtető társaság szerint a hajóval minden rendben volt.

Ezekben a percekben is keresik a hajó utasait a Dunán. A kutatócsoportok már a főváros alatt, a Duna délebbi szakaszán folytatják a munkát. A kutatást és a mentést nehezíti az is, hogy az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen árad a folyó, ezzel együtt pedig nagy a folyó sodrása is.

Szakemberek szerint a hideg vízben egyébként akár percek alatt is kihűlhet az ember szervezete. A Startban egy katasztrófavédlemi és kutató búvár azt mondta, hogy ennyi idő után már nagyon kicsi lehet annak az esélye, hogy életben találnak embereket. Szatmári Zsolt szerint azoknak volt nagyobb esélyük, akik a baleset után a vízbe tudtak ugrani.

Több fázisból álló művelettel emelik majd ki a Dunából annak a turistahajónak a roncsait, amely szerda éjjel összeütközött egy szállodahajóval, majd elsüllyedt a Parlamentnél - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornának. Gál Kristóf hozzátette, jelenleg a kiemeléshez szükséges előmunkálatokat végzik.

Várható volt egy baleset?

Kockázatos volt az utóbbi években kialakult hajózási gyakorlat a Dunán – ezt egy 27 éves hajózási tapasztalattal rendelkező szakember mondta az Indexnek. Kurbély András jelenleg egy olyan hajón fedélzetmester, amely a feltételezések szerint összeütközött a sétahajóval. A szakember szerint a nagy hajókkal főleg Budapesten rendeznek sétautakat, mert itt van a legtöbb látnivaló. Ugyanakkor a tapasztalatai szerint a kishajók legénysége nincs mindig tisztában a hajózásban használt fényjelzésekkel, vagy egész egyszerűen nem lehet őket rádión elérni. Egy rizikósabb helyzetben pedig nem mindig manővereznek megfelelően. A szakember szerint jó lenne betiltani a nagyhajók sétaútjait, hogy elkerüljék a baleseteket.

fotó: reutersFotó: Reuters

A dél-koreai külügyminiszter Budapestre jön

Még csütörtökön Budapestre utazik Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszter a szerda esti dunai hajószerencsétlenség miatt - jelentette be csütörtökön Kim In Csol, a szöuli külügyminisztérium szóvivője. "Kang miniszter a baleset helyszínére utazik, hogy személyesen irányítsa munkatársaink munkáját" - tudatta Kim, aláhúzva, hogy szorosan együttműködnek a magyar hatóságokkal, és mindent megtesznek, hogy gyorsan és hatékonyan kezeljék a kialakult helyzetet.

Áder János köztársasági elnök részvétét fejezte ki Mun Dzse Innek, a Koreai Köztársaság elnökének a Budapesten történt dunai hajóbaleset miatt, amelynek több koreai állampolgár esett áldozatául.

Az MTI-nek a Köztársasági Elnöki Hivatal által csütörtök reggel eljuttatott részvéttáviratban Áder János biztosította a koreai államfőt arról, hogy Magyarország mindent megtesz a súlyos szerencsétlenség túlélőinek felkutatásáért, a kórházba szállítottak mielőbbi gyógyulásáért.

Levélben fejezte ki együttérzését Orbán Viktor kormányfő Lee Nak-yeon dél-koreai miniszterelnöknek és népének. A levélben biztosította a miniszterelnököt arról, hogy a magyar hatóságok minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a túlélők felkutatása érdekében - tájékoztatta az MTI-t csütörtök reggel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

"Gondolatainkban és imáinkban az áldozatok családtagjaival és Dél-Korea népével vagyunk ezekben a legnehezebb pillanatokban" - fogalmazott Orbán Viktor.

Az alábbi videóban az ATV összefogalóját láthatják


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink