Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-29 13:34:00

Miniszterelnök-jelölti teszt volt Dobrevnek az európai parlamenti választás?

A közvélemény-kutatók tulajdonképpen semmi hibát nem vétettek, a tendenciákat felmérték, a kutatás utáni napokra viszont nem látnak rá – összefoglalva ezt mondta el a Publicus Intézet igazgatója az ATV Start című műsorban, miután a közvélemény-kutató cégek egyike sem mérte fel pontosan az európai parlamenti választást megelőzően a magyar pártok népszerűségét. Pulai András azt is elmondta, hogy a Dobrev Klára és a Momentum biankó csekket kapott, sőt, szerinte Dobrevnek ez egy teszt volt egy esetleges 2022-es miniszterelnök-jelölti indulás előtt.

Bár meglepetésre, de az egyik legnehezebben mérhető adatot, a részvételt pontosan sikerült felmérni, mint ahogyan a Fidesz-ellenzék arányát is pontosan becsülték meg – ezt mondta a Publicus Intézet igazgatója az ATV Start című műsorban, miután a vasárnapi európai parlamenti választáson egyik közvélemény-kutatással foglalkozó cégnek sem sikerül eltalálnia a pártok támogatottságát, és közel sem voltak hozzájuk. Pulai András azzal folytatta, hogy az MSZP-DK közös eredményénél sem volt hiba, mint ahogyan a Jobbik és Momentum együttes eredményét is. De persze azt is látták, hogy az MSZP-től a DK felé van esély az „átvándorlásra”, és azt is, hogy a szavazók 20-25%-a az utolsó napokban hoz döntést. Mint mondta, pontosan látták a mozgás irányát, de a kutatás lezárulta utáni napok már mérhetetlenek voltak számukra, és szerinte sokan adtak le taktikai szavazást.

Az európai parlamenti választás az egy „szépségverseny”, ahol nem mindig az elsődleges preferencia szerint döntenek az emberek, és mint mondta, egy MSZP szavazó fejében az is közrejátszhatott, hogy az MSZP-nek nem sikerült tető alá hoznia az összefogást, és ennek lehetett nagy nyertese Dobrev Klára, mivelhogy a szavazók azon is gondolkodhattak, hogy ki az, aki ezt az összefogást képes összehozni. Kérdésre válaszolva az igazgató megjegyezte: meggyőződése, hogy ez egy miniszterelnök-jelölti teszt volt és a „nulladik körben” relatíve jól teljesített.

Pulai szerint Dobrev Klára és a Momentum is biankó csekket kapott, a szavazók most őket bízták meg azzal, hogy 2022-re megszervezzék az ellenzéki összefogást – ez az, amiben szerinte az MSZP kudarcot vallott. Eközben nagy vesztesek is voltak, mint az LMP, akiknek egyetlen szerencséjük Pulai szerint, hogy még vannak parlamenti képviselőik, így pár évig még biztosan a nyilvánosság előtt lesznek. Mint mondta, kérdés, hogy vissza tudják-e szerezni az elveszített szavazóikat, akiknek egy része a Momentumba vándorolt. A két párt között ugyanis megfigyelhető egy vándorlás.

Ajánlom

További belföldi híreink