Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-29 05:10:00

Még egy hónapja van ezt elintézni, különben sem átutalni, sem pénzt felvenni nem fog tudni

Még egy hónapig lehet adatot egyeztetni a bankokkal - aki ezt elmulasztja, nem tud sem átutalni, sem pedig pénzt felvenni. Megijedni persze nem kell, aki később pótolja a hiányosságot, annál gyorsan elvégzik az azonosítást, és utána hozzáfér a pénzéhez.

Nincs is annál könnyebb, mint bedugni a kártyát egy bank automatába, bepötyögni a pin kódot, aztán levenni a számlánkról a kívánt összeget. Talán, ami még ennél is egyszerűbb az az azonnali kártyás fizetés. Június 26.-tól viszont ez sem, az sem lesz lehetséges, akkor ha a számla tulajdonosa előzetesem nem egyeztette az adatait a bankkal.

És ez bizony sokakkal előfordulhat, a bankmonitor.hu ügyvezetője szerint ugyanis nem sokan érdeklődnek az iránt, hogy mi is a teendő addig.

"Érdemi számosságban lesznek azok az ügyfelek, akik elmulasztják az azonosítást, és ezt követően némi kapkodás lesz ennek a pótlása, hiszen, amikor először érzékelik, hogy nem tudják használni a számlájukat, akkor nagyon nagyon fontos lesz, hogy lezárják ezt a nyitott kérdést." - fejtette ki megkeresésünkre Sándofi Balázs.

Az intézkedés egyébként a majdnem két éve életbe lépett a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény miatt lett esedékes.

A bankok az adategyeztetéskor személyigazolványt, és lakcímkártyát is kérnek, de feltesznek egy érdekesnek tűnő kérdést is, azt, hogy közszereplők vagyunk e. Természetesen az átlagember nem az, de ebben az értelemben még egy műsorvezető sem az.

"A politikusok, ők a kiemelt közszereplők, mert ők kitettebbek egy esetleges pénzmosás gyanús ügyletnek, vagy terrorizmus finanszírozás ügyletnek. tehát rájuk többlet előírások vonatkoznak. azt gondolom, ez helyes, ők jobban a kirakatban vannak." - mondta az ATV Start c. műsorában Binder István felügyeleti, az MNB szóvivője.

Van egy bizonyos kör, akiknek nem kell adatot egyeztetni, mivel a törvény két éve lépett életbe, így azoknak, akik 2017 után nyitottak számlát, vagy léptek be egészségpénztárba, nekik nincs ezzel dolguk.

Az ATV Híradó kolléganője, Gulyás Eszter kiderítette, hogy


nem minden banknál kötelező az adategyeztetés a lakossági ügyfeleknek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink