Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-29 17:28:00

Berlusconi közvetít Orbán és a Néppárt között

Silvio Berlusconi lobbizik az Európai Néppártban, hogy a Fidesz benn maradhasson. Macronék épp ellenkezőleg: azt szeretnék, hogy zárják ki a Fideszt. A Fidesz még a Néppártot tekinti az otthonának, és az EPP-frakcióban akar maradni.

Berlusconi közvetít Orbán és a Néppárt között

Silvio Berlusconi hétfőn telefonbeszélgetést folytatott Orbán Viktorral és azt is megbeszélték, hogy találkoznak. A volt olasz kormányfő - akinek a pártja, a Forza Italia is a Néppárt tagja - azt nyilatkozta tegnap Brüsszelben: szeretné meggyőzni Orbán Viktort, hogy maradjon az EPP tagja, és a pártcsaládot is szeretné meggyőzni, hogy fogadja vissza Orbánt.

A Fidesz még a Néppártot tekinti az otthonának. Ezt még az EP-választás előtt nyilatkozta Orbán Viktor a Bildnek. Vasárnap este, a Bálnában pedig Szájer József, a brüsszeli fideszes delegáció vezetője, az EPP-frakció alelnöke az atv.hu-nak adott interjúban azt mondta: hogyha a Néppárton belül lehetséges, “akkor abban vagyunk érdekeltek, hogy minél inkább maradjunk. Hiszen nem mi kezdtük el az ezzel kapcsolatos vitákat a Néppárton belül”. “Minden nyitva van, minden visszacsinálható” - mondta Szájer József.

Akár tíznél is kisebb lenne a különbség

A Néppártnak a legfrissebb adatok szerint 179 képviselője lehet a Fidesz 13 mandátumával együtt, a szociáldemokratáknak 153 az Európai Parlamentben (EP). Azaz, a Néppárt nincs rászorulva a 13 fideszes képviselőre, ahhoz, hogy a legnagyobb frakciója legyen az EP-ben, de mivel az előnye jelenleg csak 25 mandátum a szociáldemokrata frakcióhoz képest, a fideszesek távozásával a különbség 12-re fogyna. Ha pedig a Fidesz miatti szolidaritásból még plusz 3-4 képviselő elhagyná a néppárti frakciót, akkor az EPP előnye tíz alá olvadna, ami már kockázatosnak minősülne az elsőségének a megőrzése szempontjából.

Berlusconinak nyilván inkább a Néppártból kell bedobnia magát, Orbánékért kell erősebben lobbiznia, mintsem fordítva.

Fideszesek felfüggesztés után is az EPP-frakcióban

A Fidesz képviselői a párt tagságának a márciusi 20-ai felfüggesztése után is maradtak az Európai Parlamentben a Néppárt frakciójában. Ez valószínűleg most sem változik.

A végső döntést a Fidesz tagságáról az EPP novemberi kongresszusa fogja meghozni - ezt Joseph Daul EPP-elnök még a nagyszebeni EU-csúcs előtt nyilatkozta. Persze azt is hozzátette, hogy a Néppárt “kidobja” a Fideszt, ha úgy folytatja a Brüsszel-ellenes kampányát, mint addig.

Macron francia elnök pártjának a listáján a 2. helyen szereplő Pascal Canfin azonban kedden azt nyilatkozta: ragaszkodnak hozzá, hogy az EPP zárja ki a Fideszt, különben az En Marche (LREM) nem hajlandó koalícióra lépni az EPP-vel. Ezt tudatta Macronék liberális szövetségese, az ALDE-t vezető Guy Verhofstadt is.

Mivel a Néppártnak és a szociáldemokratáknak nincs meg a 751 fős Európai Parlamentben a többsége (a 179 + 153 képviselővel), így szükségük lesz a Macron-ALDE alkotta liberális blokk több mint 100 mandátumára is, ezért a Fidesz Néppártban maradása egyelőre “lebeg”.

Az azonban egyszerre pikáns és újabb “rovás” a fideszes bűnlajstromon, hogy Orbán Viktor épp Macronnal szövetkezik, hogy ne a Néppárt csúcsjelöltje, Weber legyen az Európai Bizottság új elnöke, hanem esetleg a francia Michel Barnier - holott Webert Angela Merkel is teljes mellszélességgel támogatja.

Ajánlom

További belföldi híreink