Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-28 20:26:00

Újabb főpolgármester-jelölt szállhat harcba az előválasztáson

Nem kizárt, hogy a Momentum saját főpolgármester-jelöltet állít az ellenzéki előválasztáson, miután a párt 9 százalékos eredményt ért el a vasárnapi európai parlamenti választáson. A fővárosi kerületek többségében már megállapodtak a közös ellenzéki polgármester-jelöltekről, az MSZP ezért csak egy-két helyen lát esélyt a változtatásra.

Gyurcsány Ferenc annak ellenére sem tárgyalná újra az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatos ellenzéki együttműködésről kötött megállapodást, hogy most vasárnap a DK kapta a legtöbb szavazatot az ellenzéki pártok között. A párt elnöke az Egyenes beszédben a közös ellenzéki főpolgármester-jelölt személyét is megerősítette.

„Karácsony Gergely, itt van egy félreértés, úgy látom, én ezzel többször találkoztam, négy párt támogatásával jelölt, négy. Aláírtunk egy megállapodást: DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd. – Érvényesnek tekinti most is? – Mi változott?”

A Momentum szerint azonban Gyurcsány Ferenc rosszul idézte a megállapodást.

„Gyurcsány Ferenc egyrészt nem vett részt a már áprilist megelőző tárgyalásokban sem, de úgy látszik, hogy a sajtótájékoztatóinkat se nézte, úgyhogy még egyszer megismétlem az ő kedvéért és a nézők kedvéért is. A Momentum mindig következetesen azt mondta, hogy az előválasztást támogatja, döntsenek a budapesti polgárok, hogy kit tartanak hitelesebb képviselőnek és erősebb jelöltnek, mint Tarlós Istvánt, és ennek az előválasztásnak a nyertesét fogja támogatni a Momentum.” - mondta Donáth Anna az ATV Híradónak.


Gyurcsány Ferenc megkeresésünkre elismerte, hogy a Momentum emlékezett jól, tehát a megállapodás a második forduló győztesére vonatkozik.

Az MSZP budapesti elnöke szerint sem nyitják újra tárgyalásokat, Molnár Zsolt azt mondta, hogy az ellenzék 21 kerületi polgármester-jelölt személye már kőbe van vésve, ebből 10-et ad az MSZP-Párbeszéd, a Momentum pedig ötöt. A politikus az előválasztás előkészületeiről is beszélt.

„Most hétvégére, én egészen biztos vagyok benne, hogy a második forduló részleteiben lesz megállapodás, és abban is biztos vagyok, hogy a hétvégén meg is lesz hirdetve. A civil választási bizottságot Magyar György vezeti, ő fogja ezeket a részleteket ismertetni, mi ebben a kampányban részt fogunk venni, Karácsony Gergely támogatásával.” - mondta Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke.

Az LMP és a Jobbik támogatását is maga mögött tudó, de független színekben induló Puzsér Róbert stábja is arra számít, hogy a hétvégéig lezárulnak az egyeztetések.

„Természetesen, hogyha ez a teljes ellenzéki egység létrejön, akkor lesz előválasztás, amin persze akár a Momentum jelöltje is részt vehet, ha lesz ilyen. Szerintem ennek semmi akadálya nem lesz.” - mondta Zaránd Péter, Puzsér Róbert kampányfőnöke.


A nyárra tervezett előválasztás második fordulójának győztese lehet Tarlós István egyedüli ellenzéki kihívója az októberi főpolgármester-választáson.
Ajánlom

További belföldi híreink