Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-28 10:32:00

Navracsics: Weber alkalmas jelölt

A vasárnapi eredmények alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Matteo Salvini-féle alakulat felé, és az lenne a legjobb, ha a Fidesz kibékülne a régi európai parlamenti szövetségeseivel – mondja Navracsics Tibor a Válasz Online-nak. Navracsics szerint Weber alkalmas rendelkezésére, hogy értékelje az EP-választást.

Ez a választás legfeljebb tagállami szinten hozott meglepetéseket, európai szinten nem, mert világos volt, hogy a két gyűjtőpárt, a jobbközép Európai Néppárt és a balközép Európai Szociáldemokraták Pártja támogatottsága csökkenni fog ugyan, de a többségük a liberálisokkal kiegészülve megőrizhető. Az előzetes számításnál kevésbé teljesítettek rosszul a szocialisták, a liberálisok eredménye pedig a vártnál jobb lett – értékelte a Válasz Online-nak adott interjújában a vasárnapi EP-választási eredményeket Navracsics Tibor leköszönő magyar EU-biztos, az Orbán-kormány volt minisztere, hozzátéve: a maga részéről nem számolt azzal, hogy döntő pozícióba kerül a radikális jobboldal. Ezzel együtt szerinte az új parlament polarizáltabb lesz ahhoz képest, amit megszoktunk, mert a szélek erősebben, nagyobb hanggal lesznek jelen. A centrumkoalíció működni fog, de karcsúbban, több kompromisszummal.

Ami a Fidesz és a Néppárt vitáját illeti, azzal kapcsolatban Navracsics Tibor azt  mondta: „Ha csak a számokat és a politikai racionalitást nézzük, a vasárnapi választási eredmények alapján a Néppártnak nincs értelme nyitni a Salvini-féle alakulat felé, mert a Néppártnak a többség csak úgy jön ki, ha a liberálisokkal és a szociáldemokratákkal áll össze. Önmagában egy tiszta jobboldali koalíció nem lenne képes többséget szerezni, mint ahogy egy Néppárt nélküli baloldali koalíció sem.

Erre csak a centrumkoalíció képes. Egyébként pedig sosem csináltam titkot abból, hogy a Fidesz Néppárti tagságát tartom jó útnak. Nagyon bízom benne, hogy ez a konfliktus megszűnik.”
Arra a kérdésre, hogy gratulált-e a Fidesz eredményéhez Trócsányi Lászlónak, Navracsics azt a választ adta: „Nem. De úgy emlékszem, annak idején Pelczné Gáll Ildikónak sem gratuláltam, amikor az ő listavezetőségével győzött a Fidesz.”

Ami a bizottsági elnökségről szóló vitákat illeti, Navracsics Tibor szerint az „értelemszerű jelölt” Manfred Weber lenne a posztra, aki német, és elvileg bírja a német kormány támogatását is, míg azon néppártiak, akik nem Webert szeretnék, a francia Michel Barnier mellett tennék le a garast, akit Macron-támogatott figuraként szokás elkönyvelni. Navracsics szerint kérdés, vajon Németország megengedheti magának a presztízsveszteséget, hogy kiáll Weber mögül, illetve hogy Franciaország keresztül tudja vinni, hogy ne csúcsjelölt legyen a Bizottság elnöke.

Arra a kérdésre, hogy Webert alkalmas jelöltnek tartja-e, Navracsics Tibor így válaszolt: „Igen, Weber alkalmas jelölt.” A felvetésre, amely szerint Orbán Viktor nem így látja, a következőképpen reagált: „Szerintem a miniszterelnök nem Weber általános alkalmatlanságát, hanem egy kampányban tett kijelentését bírálta. Ez egy hivatalban levő miniszterelnöktől legitim dolog.”

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink