Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-28 05:10:00

Már júniusban kiderülhet, ki lesz Trócsányi igazságügy-miniszter utóda?

Akár már júniusban kiderülhet, ki lesz az Orbán Viktor által uniós biztosnak jelölt Trócsányi László utóda az igazságügy-miniszter székben. Döntés még nincs, korábban Bajkai István nevét lehetett hallani, de most fideszesek Völner Pál igazságügyi államtitkárt is esélyesek között említették.

Már júniusban kiderülhet, ki lesz Trócsányi igazságügy-miniszter utóda?

Orbán Viktor decemberben az igazságügy-miniszterét, Trócsányi Lászlót jelölte európai uniós biztosnak Navracsics Tibor helyére. A biztosok a jelölésük hivatalossá válása és a parlamenti bizottsági meghallgatások után a Brüsszelben intézményesített eljárási rendnek megfelelően novemberben foglalhatják el a posztjukat, miután az Európai Parlament megválasztotta az Európai Bizottság elnökét, és aztán egy csomagban a biztosokról is szavaz.

Azonban Trócsányi László a Fidesz-KDNP lista vezetőjeként már megválasztott európai parlamenti képviselőnek is minősül.

Gulyás Gergely ma este az InfoRadióban arra hívta fel a figyelmet: a miniszternek az összeférhetetlenséget meg kell szüntetnie. “A miniszterelnök dönt a kormány összetételéről, ő tesz javaslatot a köztársasági elnöknek az új miniszter kinevezésére. Az idő annyiban rövid és korlátozott, hogy az összeférhetetlenséget június közepéig legkésőbb meg kell szüntetni”. Az a miniszterelnök és Trócsányi László egyeztetésétől függ, hogy meddig szeretné ellátni az igazságügy-miniszteri feladatokat, de az összeférhetetlenség miatt ennek június közepéig meg kell történni.

A januári kormányinfón, amikor munkatársunk megkérdezte a miniszterelnököt, hogy Trócsányi László uniós biztossá jelölése miatt lesz-e tavasszal kormányátalakítás, a miniszterelnök válaszából az derült ki, hogy a ciklus folyamán nem szeretne többlépcsős kormányátalakítást.

Már tavaly a választások után a kormányalakításkor írtunk arról, hogy ki lehet esélyes az igazságügy-miniszteri posztra. Akkor azt lehetett hallani, hogy a tárca élén Bajkai István volt erzsébetvárosi alpolgármester követheti Trócsányi Lászlót, aki a Fidesz listájának a 20. helyéről került a parlamentbe, és első ciklusos képviselő.

Most fideszes politikusok az esélyesek között említették Völner Pál igazságügyi államtitkárt, de “egy főbírót is”, hangsúlyozva: nincs még döntés.

Ajánlom

További belföldi híreink