Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-28 09:21:00

Bekeményít a kormány: elveszik az MTA-tól a kutatóintézeteket

A a kormány arra készül, hogy augusztus 1-jén erővel vegye el a Magyar Tudományos Akadémiától (MTA) a kutatóintézeteket. Az Index hozzájutott a Palkovics-féle minisztériumi tervezethez: kétharmados többséggel veszik el a kutatásokat az Akadémiától, miután nem adták önként.

Bekeményít a kormány: elveszik az MTA-tól a kutatóintézeteket

Palkovics László két hete nyilatkozott az atv.hunak arról, hogy beterjeszti a minisztériuma az MTA átalakításához, az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek, és azt a parlament még júniusban meg is tárgyalja. 

A portál szerint Palkovics László vezette Innovációs Minisztérium az elmúlt hetekben az MTA kizárásával, az Akadémiával való konzultáció és megkérdezése nélkül elkészítette a kutatóintézeti rendszer teljes átalakításának tervezetét. A törvénymódosítást napokon-heteken belül be akarják nyújtani az Országgyűlésnek, ennek szövege hétfő éjjel az Indexhez is eljutott. A tervezet értelmében az MTA-tól elvennék az összes kutatóintézetét, azokat kiszerveznék egy újonnan létrehozandó intézménybe, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba, amelynek irányításában meghatározó befolyása lenne a kormánynak. Az MTA-t törvénnyel akarják kötelezni arra, hogy a kutatóintézetekhez kapcsolódó teljes akadémiai vagyont ingyenes használatba adja oda, vagyis az intézetek mellett az MTA vagyonának meghatározó részét is elvennék.

Egy-két hónapja még úgy tűnt, Palkovics László ITM-e és a Magyar Tudományos Akadémia vezetése kompromisszumra juthat egymással, és megegyezhetnek egy olyan forgatókönyvben, ami a kormány nagyobb beleszólásra vonatkozó igényeinek és a kutatás autonómiájának egyaránt megfelelhet. Ebből azonban nem lett semmi. Hiába egyeztek meg sok mindenről a tárgyalásokon, a fő kérdésben nem közeledtek az álláspontok: az MTA mindenképpen meg akarta tartani a kutatóhálózatot, és a kutatóknak is érdemi beleszólást igényelt az új rendszerben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink