Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-27 08:06:00

Szemben a brüsszeli “soft powerrel” - Novák Katalin interjú

"Bizony, sajnos, itt vannak szomorú veszteségek is a néppárti sorokban. A kérdés számunkra az, hogy olyan lesz-e az Európai Néppárt, ahol van értelme annak, hogy együtt dolgozzunk” - mondta a Bálnában tegnap este az atv.hu-nak adott interjúban Novák Katalin családügyi államtitkár, a Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke. A DK-s áttörésről az a véleménye: “Nem tartom rájuk igaznak, hogy valódi liberális eszméket képviselnének”.

Szemben a brüsszeli “soft powerrel” - Novák Katalin interjú
Fotó: MTI

Ahogy Németországban a Zöldek előretörtek, Magyarországon is a liberálisok azok, akik megerősödtek az EP-választáson, illetve a Fidesz.

- Én már önmagában a definíciónál azért gondolkodnék. Magyarországon azért nagyon nehéz bárkit is valódi liberális pártnak minősíteni. Ezek a kategorizálások nem biztos, hogy helytállóak.

A DK-ra és a Momentumra gondoltam, mint liberális ellenzéki erőkre.

- Az, hogy a DK liberális párt legyen... Persze a liberalizmus mai definícióinak lehet, hogy megfelel. De én semmiképpen nem tartom rájuk igaznak, hogy a DK-sok valódi liberális eszméket képviselnének. Szerintem minden, amit korábban csináltak, nagyon sok értelemben ellentmondásos. Vagy ellentmond annak, amit a liberalizmus jelentene. Ami magát a választást, a részvételi arányt illeti, ez nagyon fontos visszaigazolás, nagyon komoly üzenet a magyar emberek részéről.

A 42,7 százalék?

- Igen. Még levélszavazatok is vannak. De összességében azt látjuk, hogy soha ekkora részvételi arány nem volt még európai uniós választásokon Magyarországon.

Tudunk Brüsszelnek üzenni - Európa ránk is figyel

Ezt minek tulajdonítja?

- Én annak tulajdonítom, hogy érzik az emberek, hogy nagyon komoly a tét, tényleg Európa és benne Magyarország jövője az, ami kockán forog. Másrészt, hogy van értelme elmenni és van értelme választani, ez a demokráciának az ünnepe. Ha bárki aggódik Magyarországon a demokrácia felől, akkor neki üzenném: ahol ilyen magas a részvételi arány egy európai parlamenti választáson, ott nem kell aggódnia. Ez egy visszaigazolás. A nagyon magas részvétel párosul egy magas támogatottsággal is, ami a Fidesz-KDNP-t illeti. Ez azt jelenti, hogy mi megerősödve tudunk Brüsszelbe kiküldeni olyan képviselőket, akik a magyar érdekeket tudják ott kint képviselni. Tehát ezzel ténylegesen tudunk üzenni Brüsszelnek.

Visszaigazolás: ezen az úton kell továbbmenni

A 13 fideszes mandátum minek köszönhető? Az intenzív bevándorlásellenes kormánypropagandának, illetve a családtámogatási akciótervnek? Az ellenzék már délelőtt csalásról beszélt a közpénzek költése, az óriásplakátok és a kampányhirdetések miatt.

- Vegyük sorba: 5 évvel ezelőtt az európai uniós választásoknak köszönhetően is a Fidesz–KDNP tudta a legtöbb európai parlamenti képviselőt kiküldeni Brüsszelbe, a 21-ből 12-t. Az, hogy ezt az eredményt megőriztük, visszaigazolás arról is, hogy érdemes ezen az úton továbbmenni. Igen, a migráció európai szinten is rendkívül fontos kérdés. A mi európai képviselőink nagyon aktívak, nemcsak a migráció kérdésében, hanem a keresztény kultúra megőrzése, a keresztény kisebbségek érdekében is rendkívül gyakran szólalnak fel. Védik a nemzeti kisebbségeket is. És igen, családközpontú politikát folytatunk és képviseljük ezt Brüsszelben is. Tehát, a magyar emberek azt gondolják, hogy ezekre a hangokra van szükség Brüsszelben és egy ilyen felhatalmazásra. Szemben azzal az erősödő mainstreammel, vagy akár a brüsszeli bürokraták által is támogatott brüsszeli soft powerrel - a kinti és nemcsak a brüsszeli, hanem általában a nyugati liberális média által propagált irányzatokkal -, amelyek keresztényellenesek, családellenesek, bevándorláspártiak. Mi ebben felhatalmazást kaptunk, hogy ugyanezen vonal mentén haladjunk tovább. Én azt hiszem, hogy a magyar emberek értik, hogy igenis van jelentősége annak, hogy, mondjuk, egy magyarországi kormányzópárt 9 év kormányzás után megerősödve tud kikerülni egy ilyen választás után. Európa ránk is figyel. Tehát nemcsak mi figyelünk Európára, hanem ők is figyelnek ránk, nézik, hogy mi történik most Magyarországon. Mindenki várja a magyarországi eredményeket, és az mindig elgondolkodtató.

Önök is figyelnek Le Penre, és Salvinire?

- Nézzük a franciaországi eredményeket, az is egy üzenet, vagy az olaszországi eredmények megint csak. Érdemes odafigyelni arra, hogyan gondolkodnak az emberek. És mindenkinek van egy szavazata. Érdemes megfigyelni, hogy kik mennek el, kik mondanak véleményt. És hogy kik mögött van igazi, valódi támogatás és olyan valódi választói bázis, akiknek a hangját nem lehet elrejteni és nem lehet lehalkítani. Nem lehet szőnyeg alá seperni ezeket a maguknak képviseletet követelő embereket európai szinten, hanem oda kell rájuk figyelni.

Szomorú veszteségek a néppárti sorokban

A 13 a Fidesz-KDNP mandátum mennyire befolyásolja a Néppárthoz való viszonyt? Vagy azt a jogállamisági és alapérték-vizsgálatot, amire a “három bölcset“ kijelölték, amikor a Fidesz néppárti tagságát felfüggesztették?

- Mi már most számolgatjuk, nézegetjük az eredmények alapján is azt, hogy várhatóan a különböző politikai csoportosulások hogyan jönnek ki most a választások után, mennyire tudnak megerősödni vagy mennyire gyengülnek, mennyi veszteség érte őket. Bizony, sajnos, itt vannak szomorú veszteségek is a néppárti sorokban. A nem hivatalos eredmények szerint jó néhány olyan európai ország van, ahol például a Néppártban ülő pártok nem erősödnek, hanem gyengülnek. Ez is elgondolkodtató. Másrészt, a klasszikusan tőlünk jobbra lévők között is volt azért erősödés. Ezt látjuk egyelőre. Most mindenki kalkulál...

De az már látszik, hogy a bevándorlásellenes erők - nevezzük őket populistáknak, euroszkeptikusoknak - a 751 mandátum felét nem tudják megszerezni Brüsszelben. Legfeljebb egyharmadot érhetnek el, ami egy “blokkoló kisebbség“ lehet az Európai Parlamentben.

- Az egyharmad az nagyon sok, másrészt olyan várakozása szerintem senkinek nem volt, hogy most egy több mint ötven százalékos politikai erő kibontakozik kifejezetten az Európai Unió jelenlegi működésével vagy az európai intézmények jelenlegi működésével szemben kritikus pártokból. Ez nem volt reális. Mi mindent végigszámoltunk előzetesen.
 
Baloldali fordulatra vonatkozó igény nem jelentkezett

Önök beszéltek arról, hogy új Európát és új intézményrendszert, új struktúrát építenek.

- De az, hogy önmagában képesek lennének ezek a pártok ötven százaléknál többet elérni, azt most sem tartom reálisnak. Ahogy önmagában nem képes erre sem a jelenlegi úgynevezett baloldal, sem a jelenlegi jobbközép, vagy akár a jelenlegi Zöldek. Tehát nem tudok olyan politikai erőteret mondani, amelyik önmagában viszonylag kevés szövetségessel képes lenne egy nagy többségre vagy legalább egy abszolút többségre szert tenni az Európai Parlamentben. Ehhez mindenképpen több politikai csoportnak az összeállására van szükség. A kérdés számunkra az, hogy olyan lesz-e az Európai Néppárt, ahol van értelme annak, hogy együtt dolgozzunk. Hogy tudjuk-e a korábban elkezdett munkát új alapokra helyezni és ahol képesek vagyunk-e mi is egy komoly befolyással bíró erőként megjelenni. Ahol képesek leszünk-e most majd arra, hogy figyeljenek ide ránk végre és kicsit gondolkodjanak el azok is, akik nem hitték el, hogy bizony, Európában bizonyos értelemben fordulatot igényelnek az emberek és semmiképpen nem baloldali fordulatot. Tehát már a jelenlegi tudásunk szerint is kijelenthetjük: baloldali fordulatra mutatkozó tömeges igényt nem jeleznek az uniós választások.

Itthon?

- Sem itthon, sem európai szinten. Ez a mi fontos üzenetünk. Ezt meg kell hallani, meg kell érteni. Az egy nagyon komoly kérdés mindig a politikában, hogy jól dekódoljuk-e a választók által küldött üzeneteket, hiszen ezek soha nem teljesen egyértelműek és sokféleképpen lehet őket értelmezni.

A két pólus felé húzódik Európa, egyik részről a liberálisok, a Zöldek, másik oldalról a keresztény konzervatívok felé?

- Szerintem igen.

A témában Semjén Zsolttal készített tegnap esti interjúnkat itt olvashatja.

Szájer József fideszes EP-képviselővel pedig itt.

Ajánlom

További belföldi híreink