Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-28 06:18:00

Már ma kiéleződhet Orbán Viktor vitája az Európai Néppárttal

Brüsszelben ugyanis az uniós csúcson a kormányfők és az államfők már tárgyalnak az Európai Bizottság elnökének személyéről. A Fidesz azonban továbbra sem támogatja a néppárti csúcsjelöltet, Manfred Webert, de a szocialisták jelöltje, Frans Timmermans mögé sem állnak be.

Már ma kiéleződhet Orbán Viktor vitája az Európai Néppárttal

Átrendezte az unió 420 millió szavazója az Európai Parlament patkóját. A két legnagyobb frakció, a kékkel jelzett Néppárt és a piros színű szocialisták pártcsaládja meggyengült, de továbbra is a két legerősebb képviselőcsoport maradt. Őket a látványosan megerősödő Liberálisok követik, 109 mandátummal. Majd a Zöldek és a kisebb pártcsaládok következnek, tagjaik sorában az euroszkeptikusokkal.

A magyar miniszterelnök szerint itthon arra szavaztak az emberek, hogy változzon Brüsszel politikája.

„Olyan vezetőket akarnak, akik számára mindig az európai emberek érdekei az elsők. Tájékoztatom önöket, hogy Magyarország nevében tárgyalva csak ilyen vezetőket fogok támogatni” – mondta Orbán Viktor.


Az Európai Bizottság elnöki székére eddig két csúcsjelölt kampányolt: a néppárti Manfred Weber és a baloldali Frans Timmermans. A Fidesz egyiküket sem támogatja – mondta Szijjártó Péter Brüsszelben.

Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta: egyiküket sem tartja a kormány alkalmasnak arra, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen. Hozzátette: abban reménykednek, hogy a tárgyalások során fel fognak merülni olyan jelöltek, akik alkalmasak lehetnek a fontos európai pozíciókra.

A Néppárt jelöltje szerint viszont csak a csúcsjelöltek közül kerülhet ki az Európai Bizottság új vezetője. Weber közben a Fidesznek is üzent.

"Az Európai Néppárt az új parlament legerősebb pártcsaládja, 26 mandátumos többséggel. Ez megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdéseket is." - mondta a jobboldali csúcsjelölt.

Az ATV Híradó által megkérdezett külpolitikai szakértő szerint az ország érdeke az, hogy a kormánypártok EP-képviselői a legdominánsabb pártcsaládban keresnek szövetségeseket.

Feledy Botond úgy véli „ez jelenti egyrészt az EB megválasztása körüli tárgyalásokat, biztosi pozíciókat, és jelenti a következő 7 éves pénzügyi keret irányelvnek a tárgyalását. Ebből kimaradni, bármelyik másik, a Néppárttól jobbra álló kisebb politikai csoport kötelékében nem biztos, hogy megéri, akár hosszútávon, akár rövid távon”

Az unió miniszterelnökei kedden találkoznak Brüsszelben. A magyar kormányfő döntést vár a találkozón az EB elnökének személyéről is.

Az új Európai Parlament erőviszonyai és Orbán Viktor helyzete

 

Ajánlom

További belföldi híreink