Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-28 07:51:00

Komoly drágulás jöhet a panellakásoknál

Egyre mélyebbre kell azoknak is a zsebükbe nyúlniuk, akik panellakást szeretnének vásárolni: az egykor lesajnált "házgyári" lakások árai ugyanis - a téglaépítésű lakásokéval párhuzamosan - az elmúlt évben újabb 15-20 százalékkal emelkedtek. Szakértők szerint a panelek azonban még most is az olcsóbb lakástípusok közé tartoznak, ezért is népszerűek a vásárlók között.

Komoly drágulás jöhet a panellakásoknál

Több, mint 30 év telt el azóta, hogy a Gazdagréti lakótelep beköltözött a tévénézők mindennapjaiba. Az ikonikus sorozat azóta véget ért, a lakótelep és a panelházak azonban maradtak – és az elmúlt években egyre drágábbak lettek, de nem csak itt.

Az ingatlan.com szakértője szerint a panellakások árai a fővárosban ugrottak meg leginkább: 2015-ben Budapesten 254 ezer forint, 2019-ben viszont már 580 ezer forint volt az átlagos panel négyzetméterár. A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban ez alatt a három év alatt 145 ezer forintról 350 ezer forintra, a vidéki városokban pedig 129 ezer forintról 255 ezer forintra emelkedtek az árak.

A panellakások azonban Balogh László szerint – az ingatlanárak általános elszállása miatt – mégis a legkeresettebb lakástípusok közé tartoznak.

Mint mondta: Ennek főként az az oka, hogy az olcsó áruk mellett a fenntartási költségük is jelentősen csökkent.

Az egyik ingatlaniroda vezetője azt mondja: a panellakások árai egyre inkább felzárkóznak a tégla építésű lakások árai mellé, különösen a frekventált területeken. Balla Ákos szerint a panelek megítélése is sokat változott azóta, hogy kiderült: az egykor kész elemekből épített házgyári lakások várható élettartama a 70-80 évet is elérheti.

Balla Ákos úgy véli: a panelek népszerűségét az is növeli, hogy a lakótelepeken az elmúlt évtizedekben sokat fejlődtek a szolgáltatások, és az infrastruktúra.

Akár 20%-al is drágábbak a panellakások mint 1 éve

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink