Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-27 09:54:00

Díszpolgár lett Bálint gazda

A Somogy megyei Várdán lett díszpolgár Bálint gazda.

Díszpolgár lett Bálint gazda

Amint arról korábban többször is beszámoltunk, a 16. kerületi képviselőtestület fideszes többsége többszöri alkalommal leszavazta Bálint György, azaz Bálint gazda díszpolgárságát. Az egyik fideszes képviselő, Vincze Ágnes azzal indokolta döntését, hogy „ha pitiség, ha nem, én sem SZDSZ-es múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni ebben a döntésemben az sem hatna meg, ha 110 éves lenne Bálint György”. A kertvárosban élőket mélységesen felháborította az eljárás, és civil kezdeményezésre alternatív díszpolgári díjat hoztak létre, de több vidéki város jelezte, kitüntetnék a legendássá vált kertészmérnököt.

Most a Somogy megyei Várda polgármestere döntött úgy, hogy díszpolgári címet adományoz Bálint gazdának. Varga András a Népszavának kifejtette: „Gyuri bácsi régóta kapcsolatban áll a faluval, a kétezres években komoly segítséget nyújtott, hogy mi lehessünk az ország első madárbarát települése. Akkor merült fel az ötlet, hogy díszpolgárra választjuk, amikor a februárban kiderült, milyen méltatlan helyzetbe került lakóhelyén, a 16. kerületben.”

Bálint gazda a lapnak a mostani kitüntetéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy rosszul esett neki a díszpolgári cím leszavazásának indoka, de mint mondja, „ha nincs ez a kirohanás, talán már nem foglalkoznának velem annyit, de így elég komoly reflektorfénybe kerültem. Rengetegen megkerestek, sokan személyesen is, szegény feleségem nem győzött kávét főzni.”

További részletek itt.

atv.hu

További belföldi híreink