Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-26 22:18:00

Semjén: Adenauer és Kohl forogna a sírjában

Ha a Fidesz–KDNP szövetségnek abszolút többsége van, akkor innentől kezdve az ellenzék nem tud mit mondani. Weber nagy hibát követ el, ha a PiS-szel, Kaczynkski pártjával kizárja eleve a tárgyalásokat. Vállalhatatlan balra csúszást jelentene a Néppárt eredeti értékeitől, ha szövetkeznének Macron és az ALDE Reneszánsz szövetségével, Adenauer és Kohl kancellár forogna a sírjában - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes aaz atv.hunak adott interjúban.

42 százalékos volt a részvételi arány, rekordmagas. A fél 7-es adatok azt mutatták, hogy ahol fideszesek egyéniben győztek tavaly, például budai kerületekben, nagyon ott volt  60 - 55 százalékos. Az Önök sikerét jelzi?

- Minél magasabb a választási részvétel, politikai értelemben annál nagyobb a legitimáció. Egy 40 százalék fölötti részvétel két dolgot mindenképpen bizonyít. Az egyik az, hogy ez nem egy szokványos EU-s kérdés, ami általában érdektelenségbe fullad, mert mint a korábbi EU-s választásoknál, nemcsak Magyarországon, hanem máshol is az emberek némi joggal gondolták azt, hogy “na jó, mi itt vagyunk, azok ott Brüsszelben, azt sem tudjuk, hogy mit csinálnak, nem sok közünk van egymáshoz, kit érdekel”. Ezzel szemben most sikerült azért tudatosítani az országgal, hogy az Európai Unió alapvetően tudja befolyásolni Magyarország jövőjét, például a migráció kérdésében. Tehát nem mindegy, hogy mi történik Brüsszelben, és ezért ezeket a kérdéseket, mint például a bevándorlás vagy a családtámogatásnak a kérdését. Ezt a magyar emberek megértették, hogy ez nem egy távoli dolog, hanem, bizony, itt a mi bőrünkre megy ez az egész, és ezért magas a részvétel.

Azt mondja, hogy azok mentek el nagyrészt szavazni, akik egyetértettek Orbán Viktor által meghirdetett hétpontos családvédelmi akciótervvel és az Önök által sulykolt bevándorlásellenességgel?

 - Én személy szerint ezt gondolom. De igazából az is nyilván benne van, hogy például, mint a DK esetében, aki Európai Egyesült Államokat akar, aki bevándorlást akar, aki migrációt akar, az is elmehetett, hiszen polarizálva volt a kérdés. De az kétségtelen, hogy megállapítható, hogy a migráció kérdését a magyar társadalom megértette és átérezte, hogy ez nemcsak a mi, hanem a gyerekeink és az unokáink életét is meghatározza. Másrészt,  a következő EU-s képviselőknek - hangsúlyozom, hogy nem jogi értelemben - de politikai és morális értelemben mindenképpen nagyobb legitimációt ad. És szerintem van egy olyan belpolitikai jellege is az egésznek, hogyha a Fidesz–KDNP szövetségnek abszolút többsége van, akkor innentől kezdve az ellenzék nem tud mit mondani. Akkor nem lehet azt mondani, hogy “ilyen a választási rendszer meg olyan a választási rendszer, meg hogy nem volt abszolút többség satöbbi”. Ráadásul ez egy tiszta listás választás.

Abszolút többségük vagy minősített, kétharmados többségük lesz?

 - Az ötven százalék fölötti, az az abszolút többség.

Tehát nem gondolja, hogy kétharmadot szereztek, 14 mandátumot?

 - Most a szavazatokról tudunk beszélni, a mandátum eloszlása alapvetően attól függ, hogy a kis pártok bejutnak vagy nem jutnak be.

13 vagy 14 mandátumnak ad nagyobb esélyt? A Nézőpont Intézet az 56 százalékos Fidesz-támogatáshoz 14 mandátumot társított tegnap.

 - Nem vagyok próféta, és mint mondottam, igazában a mandátumszám, az alapvetően attól függ, hogy a Momentum és az LMP bejut vagy nem jut.

Az LMP nem jutott be. Itthon vagy Brüsszelben érvényes legitimáció?

- Mindenütt.

Trócsányi László uniós jelöltet meg lehet vétózni azok után, hogy ennyien szavaztak arra a listára, amit ő vezet?

- Jogi és morális értelemben nem lehetne, de Brüsszelben már láttunk mindent. Például, amikor Buttilione professzort azért fúrták meg, mert katolikus. Tehát Brüsszelben minden megtörténhet és az ellenkezője is

Homofób volt, ezért vétózták meg.

- Hát én nem érzem, hogy homofób lenne, mert.  Ha sértegette volna vagy bántotta volna a melegeket... Buttilione professzor nem sértegetett senkit, nem bántott senkit, csak amellett a keresztény és természetjogi felfogás mellett állt ki, hogy a házasság, az per definitionem egy férfi, egy nő. Minden más formáció találjon ki magának egy olyan szót, amit gondol.

Holnap, majus 27-én 56 százalékos Fidesz-támogatással, kivel kell leülniük tárgyalni? A Néppárttal, Salvinivel vagy Kaczynskivel vagy mind a hárommal?

 - A mi álláspontunk mindig is az volt kezdettől fogva - személy szerint az enyém is - hogy Weber úr és a Néppárt nagy hibát követ el, hogyha eleve lezárja a lehetőséget például a Kaczynski-féle párttal való tárgyalásra. Először is érthetetlen, hogy a választások előtt miért kötelezi el magát? Már csak tisztán tárgyalástechnikailag is, ezáltal kiszolgáltatott, sőt zsarolható pozícióba kerül, ha csak egy irányba elkötelezett. Most a politikától teljesen függetlenül, ha vagyok én, mondjuk, mint A párt és van egy B meg egy C, a legjobb tárgyalási pozíció, hogyha B felé és nyitott vagyok meg a C-vel is és mindig tudom mondani a B-nek, hogy “hát fiúk, ha nem megy, akkor majd tárgyalunk a C-vel” és így tovább. Tehát tárgyalástechnikailag sem bölcs dolog eleve lezárni és ezáltal kiszolgáltatott helyzetbe hozni magunkat, mármint a Néppárt. Másrészt: megjegyzem, én teljes jogú tagja vagyok az Európai Néppártnak, engem például nem kérdezett meg Weber úr, de úgy tudom, a többi néppárti tagot sem, amikor ezt deklarálta, hogy csak és kizárólag a baloldal irányába nyitott. Ki hatalmazta fel erre? További  probléma, de ez messzire vezet, hogy úgy tűnik, hogy a Néppárt is és a szocialisták is meggyengültek. Főleg, hogy a britek is szavaztak. Következésképpen úgy tűnik, hogy a Néppárt és a szocialisták nincsenek meg. Akkor be kell venni még egy baloldali pártot, a Zöldeket, a liberálisokat, valakit. És akkor még tovább csúszik balra.

A Néppárt és a szociáldemokraták, plusz Macron és az ALDE Reneszánsz szövetségével  meg lenne a többségük.

- Azért az viszont már vállalhatatlan balra csúszást jelent a néppárt eredeti értékeitől. Hát Adenauer és Kohl kancellár forog a sírjában, hogyha ezt hallaná. A józan ész alapján...

A PiS felé nyitnak, vagy Salviniék felé is ? Salviniéknál ott ül az AfD is már a pártcsaládban.

 - Meglátjuk.

Vörös vonal az AfD?

 - Meglátjuk a választási eredményeket és annak függvényében tudunk gondolkodni.

További belföldi híreink