Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-26 18:47:00

EP-választás: Bombameglepetés Hollandiában?

Hat országra vonatkozóan ma este 6 óra után közzétette az Európai Parlament a hivatalos becsléseket. Az EP oldalán található hivatalos becsléseket exit poll mérések és korábbi közvélemény-kutatások figyelembevételével készítettek. Eddig a ciprusi, írországi, máltai, holland, osztrák és németországi adatokat tették közzé.

Cipruson 31,8 százalékkal a Demokrata Tömörülés nevű párt végezhet az első helyen, a másodikon 26-tal a Progresszív Munkáspárt, a harmadikon pedig 11,9-cel a Demokrata Párt (DIKO).

Az Írországra vonatkozó becslések azt mutatják, hogy 29 százalékkal a kormánypárt, a Fine Gael nyeri a választásokat, mellette a Fianna Fáil és a Zöld Párt is 15-15 százalékot érhet el, valamint ugyanekkora támogatást (15 százalékot) kaphatnak a független jelöltek is.

Máltán úgy tűnik, hogy a Munkáspárt nyer nagyot, az EP-n olvasható becslések szerint 55 százalékot érhetnek el a választáson. 37 százalékkal a Nemzeti Párt lesz a második a prognózis szerint.

Hollandiában nagy meglepetésre a Munkáspárt tűnik befutónak 18,1 százalékos támogatottsággal. Második helyre jósolják a kormányfő vezette Szabadság és Demokrácia Néppártját (15%), harmadikra a Kereszténydemokrata Tömörülést (12,3%), negyedikre a Fórum a Demokráciáért nevű formációt (11%), ötödikre pedig a Baloldali Zöldeket (10,5%).

Az osztrák és német adatokról itt írtunk bővebben.

atv.hu/election-results.eu

További belföldi híreink