Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-25 12:37:00

Nézőpont: brutális Fidesz-győzelem jön, a DK lehet a legerősebb ellenzéki párt

A kormánypártok nyerik a 2019-es európai parlamenti választásokat Magyarországon. A Nézőpont Intézet szakértői becslése alapján, ha a Fidesz-KDNP jól aktivizálja a szimpatizánsait, az 55 százalékot is elérheti a kormánypártok népszerűsége. A pártszövetség 13 mandátumot biztosan szerez, amennyiben a 2018-ashoz hasonlóan jól mozgósítja a táborát, akkor ez a szám még 14-re is növekedhet. A második helyet erős kampányhajrával, 11 százalékos eredménnyel a Demokratikus Koalíció szerezheti meg, ha a Fidesz-tábor nem elég aktív, akkor Gyurcsány Ferencék akár 3 mandátumhoz is juthatnak. Szorosan a DK mögött áll az MSZP-P (10 százalék) és negyedik helyre szorul vissza a Jobbik (9 százalék). Mandátumhoz jut a Momentum (7 százalék), viszont az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom (3-3 százalék) és az MKKP (2 százalék) nem.

A Nézőpont Intézet több tényezőre (személyes és telefonos közvélemény-kutatási eredmények, választástörténeti adatok, korábbi választásokon tapasztalt választói magatartás) is kiterjedő szakértői becslést végzett. Ez alapján a Fidesz-KDNP kapja majd a legtöbb szavazatot a május 26-i európai parlamenti választáson 55 százalékos eredménnyel végezhet. Ehhez viszont mindenképpen kell a kormányzó szövetség tavalyi választásokon tapasztalt aktivizálási képessége is. A második legtöbb szavazatot várhatóan a Demokratikus Koalíció listája fogja kapni 11 százalékkal, megelőzve a 10 százalékos MSZP-Párbeszéd szövetséget. Nem csak a legerősebb ellenzéki párt címét veszítheti el, hanem még a dobogóról is leszorulhat a Jobbik (9 százalék). A hét végére tapasztalt jelentős választói aktivizálódás az ellenzéki oldalon is megtette hatását, ennek köszönhető, hogy a két baloldali párt megelőzheti a teljesen passzív Jobbikot, amelynek így megfeleződik az egy éve kapott szavazati aránya.

Európai parlamenti mandátumot szerezhet még a Momentum is, mely szintén nagyon jól mozgósított az utóbbi hetekben. Akár a 7 százalékos támogatottság is elképzelhető az esetükben. Ennek is köszönhetően, jelentős szavazatveszteséget szenved el az LMP, amely várhatóan csak 3 százalékot fog szerezni. Erre a szintre kapaszkodik fel a Mi Hazánk Mozgalom is, megelőzve a 2 százalékos Kétfarkú Kutya Pártot.

A végső választási részvétel jelentősen befolyásolja majd a végeredményt, a Nézőpont Intézet szakértői becslése 39 százalékos, az utolsó napokban megugró aktivitásra számít. Ennek legnagyobb haszonélvezője a Fidesz-KDNP lehet, amely így a biztos 13 mandátum helyett 14-et is elérhet. A DK, az MSZP-P és a Jobbik 2-2-2 mandátumhoz juthat, a Momentum pedig 1 embert küldhet várhatóan az európai parlamentbe. Ha a Fidesz-KDNP-t mégsem támogatják az utolsó napokban annyian, mint amire jelenleg számítani lehet, akkor a Demokratikus Koalíció, vagy akár a Momentum Mozgalom is plusz egy mandátumhoz juthat.

Módszertan

A Nézőpont Intézet szakértői becslése a személyes, illetve telefonos közvélemény-kutatási adatok összegzésén, valamint olyan tényezők figyelembevételén alapul, mint a kampányhajrá miatt megnövekedett választási aktivitás, a választástörténeti adatok, a szavazók korábbi voksolásokon tapasztalt választói magatartása, valamint a rejtőzködő szavazók potenciális pártpreferenciája. A szakértői becslés 39 százalékos választási részvétellel számol, az ettől való eltérés jelentős hatással lehet a pártpreferenciákra is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink