Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-25 05:10:00

Több ezer magyar diák ingázik naponta Ausztria és Magyarország között a jobb oktatás miatt

Legalább 2 ezer gyerek ingázik naponta Magyarország és Ausztria között. Sok család a magyar iskolarendszerből menekíti így gyermekét, mert azt mondják, stresszmentes diákéveket és használható nyelvtudást kapnak, ráadásul ingyen. Szombathelyről például naponta három szerződéses járat viszi a diákokat Oberwartba.

Szombathelyről már korán reggel, negyed 7-kor elindul az első busz Oberwartba. Bár Magyarországon iskolába járó társaiknál ezek a diákok jóval korábban indulnak, azt mondják, megéri.


„Teljesen más igazából a légkör. A diákok is mások. Olyan nyugodtabb ott az élet, és vidámabb, úgymond.” - mesélte az ATV Híradónak Gayer Ervin.

A szülők szerint az is fontos, hogy nem tömik tele a gyerekek fejét fölösleges dolgokkal.

„Nyugodtabb, nincs leterhelve, nem fáradt, nem ideges, nincsenek röpdolgozatok, nincsenek felelések, tehát előre megadott időpontba, ott is készülni kell nyilván, megtanulják az anyagot, a magyar anyagot is, de nincs leterhelve a gyerek úgy mint itt.” - mesélte kérdésünkre Marton Szilvia.

Itt a magyar határhoz közeli Oberwartban, magyar nevén Felsőőrön, egymás mellett több iskola is van. Ide több száz diák ingázik nap mint nap Szombathelyről. Külön nekik rendszeresített iskolabuszok hordják őket délelőtt és délután Szombathely és Oberwart között.

A helyi szakközépiskolában minden diák előtt számítógép, jól felszerelt tanteremben zajlik a harmadikosok matematika órája. Ebből a csoportból ketten is naponta ingáznak Szombathelyről. Erik három éve jár ide, turizmus vendéglátás szakon tanul, és az érettségi után nem is tervezi, hogy otthon helyezkedik el.

„Mindenképpen Ausztriában. Én nagyon szeretem az itteni tanítási módot, nagyon praktikusak. Bár vannak olyan helyzetek, amikor van egy kis magolós anyag, de ez normális, de viszont a tesztben is megpróbálnak afelé törekedni, hogy minél praktikus legyen a teszt összeállítása, és hogy tényleg tanuljunk az életre.” - fejtette ki Francsics Erik.

Az iskolai tankonyhán és a bárpulton is látszik mindez. Az iskola igazgatója szerint a magyar diákok könnyen alkalmazkodnak.

Az igazgató arról beszél, hogy a bár a diákok nyelvtudása különböző, a legtöbben gond nélkül teljesítik akár az osztrák érettségi követelményeit. Pontos statisztikák egyébként nincsenek, de a burgenlandi adatokból arra lehet következtetni, hogy mintegy 2000 magyar diák tanul különböző osztrák iskolákban.

Ajánlom

További belföldi híreink