Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-24 11:05:00

Publicus: brutális Fidesz-előny, erősödő DK és Momentum

A május 26-i EP választáson a megkérdezettek 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét a Publicus Research Népszava megbízásából készült mérése szerint. Ez a potenciális maximális részvételi arány, ami várhatóan ennél 6-10 százalékponttal kevesebb, 36-40 százalékos lesz.

Publicus: brutális Fidesz-előny, erősödő DK és Momentum

A Fidesz-KDNP EP támogatottsága múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent, így 29 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében változatlan, 52 százalék. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága minimálisan nőtt.

Az MSZP-P EP támogatottsága egy százalékpontot csökkent, 10 százalék az összes megkérdezett körében, és három százalékpontot a biztos szavazó pártválasztók esetén, ami így 13 százalék. Az MSZP-P szavazók részvételi hajlandósága 10 százalékpontot csökkent.

A Jobbik EP támogatottsága a múlt hónap után újabb egy százalékpontot csökkent, így 10 százalék, míg a biztos szavazók pártválasztókat vizsgálva 2 százalékpontos a csökkenés, 13 százalék. A párt szavazók részvételi hajlandóság némileg csökkent.

Az LMP EP támogatottsága változatlan, 2 százalék az összes megkérdezett, és 4 a biztos szavazók pártválasztók körében.

A DK EP támogatottsága a múlt hónapi növekedés után két százalékpontot nőtt, 7 százalék, és 11  a biztos szavazók pártválasztók esetén. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága nőtt, és a legmagasabb az összes vizsgált párt körében.

A Momentum esetében nincs változás, 4 illetve 6 százalék a támogatói arány az összes megkérdezett, valamint a biztos szavazó-pártválasztó körben.

Jelen kutatás alapján a Fidesz 14, az MSZP, a Jobbik, és a DK 2-2-2, és a Momentum 1 EP mandátumra számíthat, míg az LMP és a többi párt nem kerülne be az Európai Parlamentbe.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink