Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-23 06:28:00

Készek a sztrájkra az ország legnagyobb általános iskolájában

A veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola 138 fős tantestületéből 116-an támogatják a május 29-i munkabeszüntetést – tudta meg a Népszava.

Az elvárások hatalmasak, érdemi segítség viszont nincs. A pedagógus szakma sem anyagilag, sem erkölcsileg nincs elismerve – olvasható a veresegyházi Fabriczius József Általános Iskola pedagógusainak a Népszavához eljuttatott nyilatkozatában, amelyben jelezték: a 138 fős tantestületből 116-an biztos, hogy csatlakoznának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által május 29-re meghirdetett ágazati sztrájkhoz. Az intézmény az ország legnagyobb általános iskolája, nemcsak a pedagógusok, hanem a tanulók számát tekintve is: a Fabricziusban jelenleg 1664 gyermek tanul.

A tanárok jelezték: nem azért akarnak sztrájkolni, mert a pedagógusok „folyton elégedetlenek”. Hanem azért, mert a terhek folyamatosan nőnek, a munkabérek pedig nem arányosak a munkával.

Úgy vélik, a XXI. század pedagógusának egyszerre kell „kipihent, tökéletes szakembernek, szülőnek, logopédusnak, nővérkének, pszichológusnak, családsegítőnek, fejlesztésre naprakész munkaerőnek” lennie, minderre viszont a jelenlegi körülmények között semmi esély nincs. Szóvá tették, hogy egyre több a mentális zavarokkal, diszlexiával, diszgráfiával vagy sérült családból érkező gyermek, az ő segítésükre, fejlesztésükre azonban a pedagógusok nagy része – és talán az egész társadalom – sincs felkészítve.

További részletek itt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink