Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-23 20:11:00

Gyurcsány: Magyarországon politikai értelemben szinte élet és halál ura a mostani kormányfő

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint akár 3 mandátumot is szerezhetnek az EP-választáson. Gyurcsány Ferenc úgy véli, a mostani kampányban csak a Fideszt és a DK-t lehet látni.

A közvélemény-kutatások szerint beérte a Demokratikus Koalíció az MSZP-Párbeszédet és a Jobbikot, és akár a második legtöbb szavazatot bezsebelő párt is lehet az EP-választáson.

„Kevésbé izgalmas, hogy mit mérnek, az izgalmas, hogy láthatólag javul a trend a DK esetében” – mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A DK elnöke szerint ők voltak az egyetlen olyan ellenzéki párt, akik nem szedte szét magát tavaly április után. Helyes felismerésnek tartja azt, hogy nyitni kell, együtt kell működni és ellenállást kell tanúsítani. Úgy véli, világosan kell beszélni: „az, hogy van bátorsága a DK-nak Európai Egyesült Államokról beszélni, nevet ad a gyereknek, az kiemeli a többi ellenzéki párt köreiből” - fogalmazott. Mint mondta, Dobrev Klára kinyitotta a DK-t, és új szimpatizánsokat hozott a pártnak.


Kijelentette, hogy ebben a kampányban a Fideszt és a DK-t lehet látni, ez pedig kinyitotta az utat előttük a 3. mandátum felé. Bár szerinte küzdeni kell, és minden mandátumot el kell venni a Fidesztől, a lényeg az, hogy merre felé megy Európa. „Teljes félreértés az EP-kampányt belpolitikai üggyé tenni. Ez egy európai ügy és Európában meg fogjuk verni Orbánt, nem kicsit, hanem nagyon” – fogalmazott Gyurcsány.

A DK elnöke arról is beszélt, a Fidesznek két lehetősége lesz a választások után: vagy Salviniékhez csatlakozik, vagy független lesz, szerinte a kormánypárt nem fog behódolni az Európai Néppártnak, mert „a Fidesz nem az a fajta”, valamint szerinte a Néppárt szétszakadna, ha a Fideszt beengednék, mivel újra kell alkotni a frakciókat.

Mindez Gyurcsány olvasatában egy dolog miatt érdekes: a nagyvitákban az a kérdés, hogy hány partner van. „Magyarország érdekérvényesítő képessége azért fog romlani, mert a kormánya nem lesz képes jól működni” – jelentette ki.

Pert nyertek

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amelyben a Törvényszék megállapította, hogy Deutsch Tamás megsértette az Altus Zrt. üzleti jó hírnévhez fűződő jogát.

„Az elmúlt egy évben több mint 40 pert megnyertünk. Ettől még éppúgy hazudnak” – folytatta Gyurcsány. A per lényegi pontjaként azt emelte ki, hogy a Kúria kimondta: Deutsch Tamás pontosan tudta, hogy nincs igaza.

A DK elnöke arról is szólt, Orbán szemét szúrja az Európai Egyesült Államok gondolata, ugyanis nem akar maga fölé egy ellenőrző hatalmat. „Magyarországon politikai értelemben szinte élet és halál ura a mostani kormányfő. De van még egy problémája: az Európai Unió, ami sok mindent nem akar megengedni neki, ezért akarja gyengíteni” – mondta Gyurcsány Ferenc.

EP-listavezető turné

Dobrev Klára egy mozgósító kampány részeként másfél nap alatt akarja felkeresni az összes magyar megyét. Gyurcsány arról beszélt, ez részben egy gesztus is. „Ez arról szól, hogy megmutatom, hogy hajlandó vagyok heroikus küzdelmet is vállalja azért, hogy az utolsó napokon, hogy megköszönjem a támogatást” – magyarázta a listavezetőjük turnéját. Ettől függetlenül igaz, hogy feleségével, Dobrev Klárával ritkán, mostanában csak reggel fél 7 előtt és este 10 után találkoznak.

Strache-ügy

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Heinz-Christian Strache alkancellár egy 2017-es rejtett kamerás videó napvilágra kerülése után lemondott. A politikus állami megbízások elnyerését ígérte egy dúsgazdag, magát orosznak valló nőnek, cserébe azért, hogy részesedést vesz a legnagyobb osztrák napilapban, és aztán támogatná a Szabadságpárt kampányát.


Gyurcsány szerint ez az ügy megmutatja a szélsőjobboldal meglehetősen korrupt arcát. „Nincs igaza Gulyás Gergelynek, ez nem óvatlanság, ez hazaárulás” – jelentette ki.

Arra a kérdésre, hogy túlzásnak tartja-e, hogy néhányan úgy fogalmaztak ez az üzenet Orbán Viktornak, úgy válaszolt: Orbán Viktort köztörvényes gazembernek gondolja, és nem szabad biztonságban éreznie magát, mert remélik, az ilyen politikusok előbb-utóbb belebuknak valamiben.

Úgy gondolja, ha valaki hazájának alapvető érdekével szemben, az egyéni, törvénytelen önérdekét helyezi előtérbe, és emiatt eladja a hazája érdekét, az hazaárulás.

 

atv.hu

További belföldi híreink