Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-22 16:17:00

Közvélemény-kutatók: a Fidesz 13, a DK 2 mandátumot szerezhet

Ismét jelentős győzelmet arathat a Fidesz-KDNP, az európai parlamenti választáson jóval 50 százalék feletti szavazataránnyal futhat be a kormányzó pártszövetség – derül ki a közvélemény-kutatók utolsó méréseinek összesítéséből. A második helyre a DK, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd is esélyes, az LMP és a Momentum bejutása pedig erősen kérdéses.

Közvélemény-kutatók: a Fidesz 13, a DK 2 mandátumot szerezhet

A magyar közvélemény-kutató intézetek európai parlamenti választások előtti utolsó felmérései szerint a Fidesz-KDNP listája 52-55 százalékos eredményt fog elérni május 26-án. Az 1010 fős telefonos kutatást végző Publicus és az 1000 fős személyes mintavételt alkalmazó Medián 52, az 1000 fős személyes mintavétel alapján becslő ZRI-Závecz 53, a 4000 fős személyes mintán kutató Nézőpont 54, az 1000 válaszadós telefonos felvételt végrehajtó Századvég pedig 55 százalékra becsülte a kormánypártok népszerűségét.

forrás: kozvelemenykutatok.huForrás: kozvelemenykutatok.hu

A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd szinte pontosan megegyező, 11-12 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ha átlagoljuk az öt intézet eredményeit. Előbbi párt a Századvégnél 10-8-ra, a Mediánnál pedig 12-11-re vezet a szocialistákkal szemben, Publicusnál (16-15 százalék) viszont az MSZP jobban teljesít jobboldali riválisánál. A Nézőpont (10-10 százalék) és a ZRI-Závecz (12-12 százalék) egyenlő támogatottságot mért a Jobbiknak és az MSZP-nek. Szorosan követi a második helyért küzdő duót a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc pártja a Publicusnál áll valamivel gyengébben (7 százalék), a Századvég (12 százalék), a Medián, a Nézőpont (10-10 százalék) és a ZRI-Závecz (11 százalék) kutatásai alapján viszont nem sok választja el a dobogótól.

Két párt is az európai parlamentbe való bejutás küszöbén táncol, nehéz megjósolni, hogy végül melyikük lépi át azt. Az LMP tábora a Századvég szerint 3 százalékos, Publicus szerint 4 százalékos, a Nézőpont és a ZRI-Závecz szerint 5 százalékos, a Medián szerint pedig 6 százalékos. A Momentumot a ZRI-Závecz 4, a Medián, a Nézőpont és Publicus 6 százalékra mérte, a Századvég pedig 7 százalékra. Megoszlanak a kutatói vélemények a Kétfarkú Kutyapárt támogatottságát illetően. A Publicus és a Századvég kutatásában nem szerepel a párt, a ZRI-Závecznél 2, a Mediánnál és a Nézőpontnál pedig 3 százalékon áll. Hasonló helyzetben van a Mi Hazánk is, hiszen a Publicusnál nincs támogatottságuk, a másik három intézetnél viszont 2-3 százalékon állnak.

A mérések átlageredményei alapján a Fidesz-KDNP 13, a Jobbik 3, MSZP-P és a DK 2-2 mandátumot szerezne az EP-ben, a Momentum pedig 1 mandátumot. 

Ha az LMP is elérné az 5 százalékos küszöböt, akkor a Jobbiktól venne el 1 mandátumot. A mandátumok megoszlását befolyásolja a részvételi arány, amely a kutatói konszenzus szerint magasabb lesz, mint az öt évvel ezelőtti 29 százalék: a Medián 51, a Publicus 44, a Závecz 45 százalékot, a Nézőpont pedig 32 százalékot becsült.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink