Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-21 19:08:00

Farkasszemet néztek egymással a tüntetők Törökszentmiklóson

Több száz fős egyenruhás tömeg gyűlt össze Törökszentmiklós főterén. A Mi Hazánk Mozgalom azért hirdetett cigányellenes tüntetést, mert a városban korábban egy - vélhetően bekábítószerezett - férfi leütött két másikat egy boltban. A Momentum szerint nem a gyűlöletkeltés a megoldás, ezért ellendemonstrációt hirdettek. A két tábor 100 méteres távolságra volt egymástól.

Farkasszemet néztek egymással a tüntetők Törökszentmiklóson

Az ok, amiért görcsbe rándult a törökszentmiklósi romák gyomra az a több száz fős belvárosban gyülekező egyenruhás tömeg. A Mi Hazánk Mozgalom frissen alakult szervezete, a Nemzeti Légió azért hirdetett vonulásos tüntetést, mert néhány héttel ezelőtt egy bedrogozott fiatal roma minden előzmény nélkül leütött két embert az egyik törökszentmiklósi dohányboltban.

„Toroczkai László és a Mi Hazánk Mozgalom tiltakozása kellett ahhoz, hogy a rendőrség lépéseket tegyen és letartóztassa a beilleszkedésre képtelen vadembert. Ez a jelent sajnos az ország bármely pontján előfordulhat, nem csak Törökszentmiklóson” – erről beszélt a Mi Hazánk Mozgalom pártigazgatója, Árgyelán János.

Toroczkai László úgy fogalmazott: "magyar honfitársaink ezreinek kell rettegnie bűnözői csoportoktól és kell arra reagálnia, hogy ezek az úgynevezett cigány jogvédők már olyan politikai üzeneteket is megfogalmaztak az elmúlt hónapokban, hogy ők újabb cigánytartományt, újabb Trianon akarnak a magyar népnek. Ezt nem fogjuk tűrni."

A rendőrség végül a vonulásos tüntetést nem, de a statikus demonstrációt engedélyezte, pedig annak a betiltását több párt is követelte és civil petíció is indult ellene.

„Érthetetlen az, hogy engedélyezték ezt a rendezvényt és érthetetlen az, hogy egyáltalán itt vagyunk. Én ott voltam Gyöngyöspatán is, akkor azt hittük, hogy ennek vége van, hogy leszámoltunk ezzel egyszer és mindenkorra az ilyenfajta gyűlölködéssel, gyűlölettel” – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

A kisváros piacterén a Momentum hirdetett ellendemonstrációt a békéért. „Elítéljük mindazokat, akik emberi méltóságukban megbántják, megkérdőjelezik a másikat. Milyen jogon és mindezt álkeresztényi álfelebaráti címkékkel ellátják utólag és nekem kell elnézést kérnem, hogy ezzel szemben ellenvéleményt akarok megfogalmazni” – fogalmazott beszédében Donáth Anna, a párt EP-listavezetője.

Az ATV Híradójának helyszíni tudósítója Molnár Fruzsina arról beszélt, hogy este 7 óra előtt néhány perccel elkezdődött a Momentum ellentüntetése, akik azért mentek el Törökszentmiklósra, hogy az ellenvélemény is elhangozzon. A beszédek után a Momentum vezetői csatlakoznak a Szolidaritás által szervezett demonstrációhoz. Tudósítónk szerint egy civilekkel teli busz is elindult Budapestről.


 
atv.hu

További belföldi híreink