Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-21 10:49:00

Megdönti az osztrák botrány az európai szélsőjobboldalt?

Friss közvélemény-kutatások szerint már 7-8 százalékot vesztett a Szabadságpárt a hétvégén kirobbant Strache-ügy miatt. A hatás várhatóan nálunk és egész Európában érezhető lesz.

Az Osztrák Szabadságpárt botránya az európai szélsőjobboldali erőkre is hatással lehet, és azt a narratívát is megdöntheti, amelyre ezek az erők a politikájukat építik: hogy ők a korrupt elittel szemben lépnek fel. Többek között erről beszélt a külpolitikai szakértő az ATV Start című műsorban. Szent-Iványi István azt is hozzátette, hogy a Fidesz súlyát pont az adja, hogy az Európai Néppárt a tagjai között tudhatja.

Mélyül a hét végén kitört kormányválság Ausztriában: nem sokkal azután, hogy a szabadságpárti belügyminiszter, Herbert Kickl menesztését javasolta Sebastian Kurz néppárti kancellár hétfő este, minden szabadságpárti miniszter jelezte, hogy lemond a posztjáról. A kancellár szerint a belügyminiszter menesztésére a teljes transzparencia és az ügy alapos tisztázása miatt van szükség.

A szomszédos ország válsága Magyarországra csupán kis mértékben gyűrűzhet be – erről már a külpolitikai szakértő beszélt az ATV Start című műsorban. Szent-Iványi István szerint ugyanis a kormánykommunikáció ezt elhallgatja, vagy úgy keretezi, hogy a bevándorláspárti erők összeesküvéséről van szó. Hatása ettől függetlenül érezhető lesz nálunk is – folytatta –, de még ennél is jobban az európai színtéren. Természetesen Ausztriában is van ennek hatása, hiszen az Osztrák Szabadságpárt támogatottsága „beszakadt”, az utóbbi napokban 7-8%-ot vesztett a közvélemény-kutatások szerint. Emellett mindez a németországi szélsőjobboldali erőre, az AfD-re is hatással lehet.

Szent-Iványi emlékeztetett: vasárnap volt egy összejövetel Milánóban (a Matteo Salvini-féle pártszövetség kampányzáró rendezvénye), ahová az FPÖ-t is várták, de már nem jelentek meg, és Marine Le Pen is aggodalmát fejezte ki, hogy mind a francia szélsőjobbra hatással lehet ez, mind a Salvini-féle mozgalomra. A külpolitikai szakértő szerint ez is jelzi, hogy minden bizonnyal az európai szélsőjobb eredményére is hatással lesz az osztrákoknál kipattant botrány.

Az előzetes mandátumbecslések szerint a szélsőjobboldali pártokat magába tömörítő pártcsaládnak nagyjából 70 mandátumot jósoltak az európai választásokat megelőzően. Szent-Iványi szerint azonban – igaz, saját becslésére hivatkozott – 8-10 mandátumot is veszthetnek ezzel az üggyel. A mandátumvesztésen túl a presztízsveszteséget emelte ki a szakember, hiszen az a narratívát, amire ezek a pártok építenek – miszerint ők a „tiszták, akik a korrupt elittel szemben fellépnek” –, teljesen lerombolja az eset. Ami – folytatta Szent-Iványi – rávilágított a szélsőjobboldali erők és az orosz befolyás közötti kapcsolatra is, és arra, hogy „ezek a hazafias erők gyakorlatilag a hazát árulják Oroszországnak”.

A magyar vonatkozáshoz a külpolitikai szakértő hozzátette azt is, hogy a Fidesz szerinte a Néppártban szeretne maradni, hiszen – bár súlyukból veszteni fognak –, a következő ciklusban is meghatározó szereplő lesz a pártcsalád. Eközben a szélsőjobboldali tömörülések ereje marginalizálódik, miközben szalonképtelen szereplők is feltűnnek benne.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink