Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-22 05:10:00

Magyarországon naponta 10 ember lábát kell amputálni cukorbetegség miatt

Magyarországon naponta 10 ember lábát kell amputálni cukorbetegség következtében, pedig megelőzéssel, minden második beteg megmenthető lenne. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ezért is indította el szűrési sorozatát. Ezen túl pedig folytatják a KIDS elnevezésű országos iskolai programjukat is.

Magyarországon naponta 10 ember lábát kell amputálni cukorbetegség miatt

A cukorbetegség nem gyógyítható, de megelőzhető. Az árulkodó jelekre viszont mindig figyelni kell. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány éppen ezért jött létre 14 évvel ezelőtt.

A probléma nagyságát jelzi, hogy Magyarországon a diabéteszesek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett, számuk 5 évvel ezelőtt már elérte a 772 ezret. Fontos a már meglévő diabétesz egyensúlyban tartása, hiszen csak így lehet megelőzni a rendkívül súlyos szövődményeket.

„Ezek sorába szerepel a retinopátia, ez jelenti azt, hogy évente 1000 beteg megvakul, cukorbeteg, illetve a napi 10 amputáció az még riasztóbb, mert az 3558 volt 2014-ben, és ezeknek is hát legalább a felét meg kellene előzni.” – mondta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A betegség felismerésének és megelőzésének egyik legfontosabb eszköze a rendszeres vércukorszint mérés. A vérnyomást is érdemes ellenőrizni, hiszen ez is fontos jelzést adhat.

Minden harmadik cukorbeteg szenved valamilyen fokú szemészeti szövődménytől, így a diabétesz a leggyakrabban vaksághoz vezető betegség. Ma már ez a kockázat is csökkenthető.

Dunai Árpád, szemész szakorvos elmondta: a cukorbetegségnek lehet szövődménye az, hogy folyadék, vér, ödéma kerül a retina szövetei közé, ez ugye szabálytalanná teszi a szerkezetet és ezáltal rontja a látást.”

Jövő hét végéig tart a hagyományos Cseppont Patikahetek program, amely vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett mérőeszköz-, és tesztcsík akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott gyógyszertárakban.

Magyarországon naponta 10 ember lábát kell amputálni cukorbetegség miatt

 

atv.hu

További belföldi híreink