Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-20 14:23:00

Strache-botrány: összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot

A nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte a Jobbik. Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-listavezetője ennek okát magyarázta el az ATV Start műsorában.

Strache-botrány: összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot

Kiszivárgott ugyanis egy videó arról, hogy Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár egy magát orosz milliárdosnak kiadó nővel arról beszélt, hogy vegye meg számára az egyik legbefolyásosabb lapot, a Kronen Zeitungot, cserébe közbeszerzéseken való indulás lehetőségét kínálja fel neki. Azt is említette, hogy olyan médiabirodalmat szeretne kialakítani, mint Magyarországon Orbánék.

Gyöngyösi szerint ez egy elképesztő korrupciós botrány. Ráadásul a Strache-videóban felmerült Heinrich Pecina neve is, aki részt vett a MOL elleni támadásban, és orosz támogatással a Népszabadság tönkretételében, mondta Gyöngyösi, aki szerint ez nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, ezért kérték a bizottság összehívását. A videó közzététele után az osztrák alkancellár lemondott a posztjáról és pártjának vezetéséről is, szeptemberben pedig előrehozott választásokat tartanak az országban.
   
Elhangzott, hogy Ujhelyi István szerint a videóban elhangzottak alapján Lupen, Orbán és Salvini is felkészül, és ez más országokban is következmények sorozatát indítja el. Gyöngyösi szerint minden európai populista párt körében megjelenik az orosz szál, és felmerül a kérdés, hogy Orbán Viktornak milyen elkötelezettségei vannak Oroszország irányába.

Úgy véli, hogy olyan koalíció van kialakulóban, amely arra készül, hogy meggyengítse belülről az Európai Uniót, orosz támogatással.


   
Arra a felvetésre, hogy a Jobbiknál is van orosz szál, Gyöngyösi kijelentette, soha nem kaptak az oroszoktól támogatást, sem Irántól, sem Sorostól, ami szintén felmerült. A Jobbik véleménye az, folytatta, hogy Oroszország egy nagyhatalom, és szinte a szomszédban van, ezért szükség van kereskedelmi és gazdasági kérdésekben kölcsönös, de átlátható egyezmények megkötésére, hangsúlyozta. A Paks II például nem ilyen, tette hozzá.
   
A Jobbik listavezetője arról is beszélt, hogy a vasárnapi EP-választáson szeretnének legalább három mandátumot szerezni, és a jobboldali konzervatív reformisták tömörülése áll hozzájuk a legközelebb, vagy a Néppárt jobb szárnya, de úgy gondolja, hogy komoly átrendeződések lesznek a választás következtében az Európai Parlamentben.

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik a Strache-videó után

 atv.hu

További belföldi híreink