Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-20 18:01:00

„Nulla a hatása, nem mérhető, bulváros az egész” - egy kormányzati szereplő a Strache-botrányról

Azt sem tudja a nép, ki az a Strache, vagy, hogy ki az a Kurz. Nulla, nem mérhető a hatása itthon, bulváros az egész, nem befolyásolja az EP-választáson a fideszes mandátumokat - mondta a Strache-botrányról egy kormányzati forrás munkatársunknak. Szerinte az az igazán érdekes, ki csináltatta a videót.

„Nulla a hatása, nem mérhető, bulváros az egész” - egy kormányzati szereplő a Strache-botrányról

Orbán Viktor a zalaegerszegi járműipari tesztpálya átadásán - arra utalva, hogy lemondta a részvételét Norbert Hofer osztrák közlekedési miniszter, aki a Szabadságpárt elnöke lett a videóbotrányba keveredett Strache lemondása után - úgy fogalmazott: “osztrák barátaink most nem jöttek, mert ott soron kívüli vadászidényt hirdettek meg". Szerinte ez felhívja a figyelmet, hogy a politikai stabilitás milyen fontos egy ország életében.

A kormány eddig nem kommentálta Heinz-Christian Strache alkancellár lemondását és az osztrák kormányválságot, Havasi Bertalan az Index kérdésére azt tudatta: azt osztrák belügynek tartjuk, így a kormány nem kívánja kommentálni. Azt pedig több alkalommal világossá tettük, hogy a magyar kormány nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, így a médiatulajdonosok döntéseivel sem.
 
Kormányzati körökben úgy látják, hogy a skandalum nem befolyásolja a vasárnapi Fidesz-sikert. “Nulla, nem mérhető a hatása itthon a kormányra. Azt sem tudja a nép, ki az a Strache, de azt sem, hogy ki az a Kurz - mondta a Strache-botrányról egy kormányzati forrás munkatársunknak. Egy héttel a választás előtt már mindenki eldöntötte, kire szavaz, azt már nem változtatja meg, hogy milyen politikai hullámverés van Ausztriában.
 
Arra, hogy Orbán Viktor fogadta Strachét a Karmelitában két hete, és az osztrák modellt hozta példának arra, hogy miért kell a Néppártnak jobbra nyitni, forrásunk azzal érvelt: a bevándorlásellenes vonal Salvinire épül, őt ismerik jobban. “A magyar szavazókat nem érdekli az osztrákok belügye”. A politikával mélyebben foglalkozó nagyon szűk réteg az, amelyik figyeli az ezzel kapcsolatos híreket, hogy például a Jobbik vizsgálóbizottságot akar felállítani. De a nagy többségnek már kialakult véleménye van, hogy kire fog szavazni, elkötelezett, és a véleményén már nem fog egy Strache-botrány változtatni. Ezzel nem vész el esetlegesen sem egy 13. vagy egy 14. mandátum - válaszolta kérdésünkre a kormányzati szereplő.
 

Szerinte azért sincs a botrány semmilyen hatással a magyarokra, és a vasárnapi EP-választásra, mert bár az osztrákok a határ túloldalán vannak, “a német kultúrkörhöz tartoznak”, nem a közép-európaihoz - mondta.


 
Kormányzati forrásunk azt mondta: ami igazán érdekes az ügyben, az az, hogy ki csináltatta a videót. Azt feltűnőnek nevezte, hogy “bulváros az egész”, azt pedig különösnek, hogy ha 2017 nyarán készült, miért most szivárogtatták ki, az EP-választás előtt egy héttel. Az pedig elég pikáns, hogy Kurz kancellár állítólagos “kalandjai” is benne maradtak - mondta.
 
A Strache-botrány kapcsán egy brüsszeli forrásunk azt vetette fel, hogy a videóval üzenni akartak” szerinte, és hogy az sokat árt Kurznak is: a kancellárt kormányválságba sodorták a videóval egy héttel az EP-választás előtt, azt bizonyítva, nem sikerült a szélsőjobbos partnerét kezelnie. Fideszes forrásunk elismerte, hogy az osztrák kormány, a Kurz-Strache koalíció szétesésével megbukott az “osztrák modell” is, amire a miniszterelnök hivatkozott, amikor arról beszélt, hogy a Néppártnak nem balra, hanem jobbra kellene nyitni.

Ausztriában az elmúlt évek legnagyobb politikai botránya robbant ki az ország alkancellárjáról kiszivárgott, Ibizán készült videó miatt. A felvételen Heinz-Christian Strache állami megrendeléseket ajánl egy magát egy orosz milliárdos rokonának kiadó nőnek, ha az segít neki olyan médiatámogatást kiépíteni Ausztriában, mint „amilyen Orbánnak van Magyarországon”.

Az ATV Világhíradó összefoglalója:

Ajánlom

További belföldi híreink