Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-05-20 15:55:00

Megkezdődött a nagy patkányirtás: itt vannak az első hét tapasztalatai

Az országos tisztifőorvos közlése szerint a csatornakezelési technológiát mindenben megfelelőnek találták. Készülnek a plakátok és a lakosságnak szánt tájékoztató anyag is.

Megkezdődött a nagy patkányirtás: itt vannak az első hét tapasztalatai

A terveknek megfelelően összesen négy kerületben (XIII., V., IX., és XX.) kezdte meg az intenzív patkányirtás munkáját a vállalkozó 11 brigádja- közölte az atv.hu-hoz eljuttatott levél szerint Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos Tarlós István főpolgármesterrel múlt pénteken.

Mint a tisztifőorvos beszámol róla, a csatornakezelési technológiát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai a XX. kerületben szemrevételezték „és azt mindenben megfelelőnek találták”. Hozzátette: „a kezelés a forgalomban nem okozott aránytalan fennakadást, a vállalkozó munkatársai a konzorcium logójával ellátott láthatósági mellényt viselnek”.

Dr. Müller Cecília közölte azt is, hogy tarthatónak tűnik az elsőként kijelölt utcák komplett kezelésének három hetes üteme, a következő három hetes ciklus kijelölését pedig a jövő hétre tervezik, felhasználva az első időszak tapasztalatait. Az országos tisztifőorvos azt is leírta Tarlósnak, hogy hamarosan kiszállításra kerülnek a lakossági plakátok is a kerületeknek, valamint készül egy „kérdezz-felelek” formátumú anyag, ami a lakosság tájékoztatására lesz alkalmas.

Ahogy az atv.hu is beszámolt róla, két hete jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal, hogy indul a fővárosban a célzott, intenzív többletpatkányirtás. Az irtás az I., az V., a VI., a VII., a VIII., a IX., a XIII., a XIV., a XIX. és a XX. kerületet érinti. A patkányirtásért az RNBH Konzorcium a felelős, mely az V., a IX. és a XIII. kerület szennyvízcsatorna-rendszerében helyezi el az irtószert. A főpolgármesteri hivatal közlése szerint a szervezett irtási program további megvalósítása ütemezetten, szektoronként zajlik majd. A forgalom kisebb korlátozása érdekében akár hétvégén és az éjszakai órákban is dolgozhatnak.

A szakemberek minden kezelt pontot kétszer is ellenőriznek majd, és ha még a második ellenőrzéskor is találnak patkányt, akkor a kezelést a felszínre is kiterjesztik. A beavatkozások helyéről és idejéről az elkövetkezendő nyolc hónapban az érintett kerületi önkormányzatokkal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) közösen folyamatosan tájékoztatják majd a lakosságot.

atv.hu

További belföldi híreink